Лекари в Смолянско отчитали прегледи на починали пациенти
Лекари в Смолянско отчитали прегледи на починали пациенти / БГНЕС, архив

Няколко случая, когато лекари са отчели извършена дейност на вече починал пациент са констатирали от Регионалната здравно-осигурителна каса (РЗОК) в Смолян за 2015 г. Това съобщи директорът на касата д-р Кузман Гелов.

Случаите са повече от пет, като ставало въпрос за отчитане на вторичен преглед направен от специалист или профилактичен и диспансерен такъв от семеен лекар във времето, когато пациентът за съжаление е починал.

"Това нарушение се наказва със санкция от 50 лв., но от тази година за отчитане на такава дейност ще се прекратява договора с касата", категоричен бе д-р Гелов.

За какво най-често пациенти се оплакват от лекарите

Той не пожела да назове имената на лекарите, както и практиките, но уточни, че в някои от случаите става въпрос за по-късно отчитане на прегледа, през което време всъщност е настъпила смъртта на пациента.

"Например, даден пациент е решил по пътно да мине през лекаря в петък следобеда, медикът не го е върнал, прегледал го е, но отчел прегледа в понеделник. За съжаление обаче въпросното лице е починало през това време, а нарушението е засечено от системата", разясни още шефът на РЗОК-Смолян.

Ще глобяват болници, ако пациентите са недоволни

За 2015-а Здравната каса в Смолян е извършила общо 511 проверки, от тях по линия на медицинския контрол са извършени 182 инспекции, при които са констатирани 271 нарушения . Финансовите проверки са 329, а констатираните нарушения са 431.

Санкциите възлизат на около 150 000 лв. Според д-р Гелов финансовите санкции не са самоцел за касата, нито пък заплащането на контрольорите е свързано по някакъв начин с тях.