Четири нови случаи на коклюш в област Стара Загора и покачване на заболеваемостта на територията на Европа. Педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Тодор Тодоров заяви в ефира на NOVA NEWS, че в тази ситуация е редно да се ограничат контактите на новородените бебета, за които ваксината против магарешката кашлица е неприложима.

Спешни мерки срещу коклюш: Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани по-рано

„Препоръчваме отлагане на наситени социални събития като погачите. Вече няколко такива питания постъпват при мен. Това е разумния избор”, заяви доктор Тодоров.

„Най-малките пациенти са в добро здраве, тъй като провеждаме усилена ваксинопрофилактика, която започва на двумесечна възраст. Очакваме да се приеме и започне още от месец и половина, както се коментираше. Самите ваксини са разрешени от шестмесечна възраст за поставяне”, допълни той.

Имам ли коклюш: Кои са най-изявените симптоми на магарешката кашлица

Тодоров подчерта, че няма паника на този етап. "Има разумни въпроси, отправени в контекста на събитията. Притеснението по-скоро е като една лавина, която може да тръгне от малка топчица надолу и когато се разпространи сред обществото - да породи паника”, каза педиатърът.

Първи смъртни случаи на бебета с коклюш у нас

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня