"Ние не сме органът, който контролира ценообразуването от независимите оператори на бензиностанциите, ние разследваме евентуално за тайни споразумения между операторите и конкуренти, които фиксирайки определени цени се мъчат да избягат от конкуренцията". Това каза заместник-председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Димитър Кюмюрджиев, предаде БГНЕС.

КЗК осъществява постоянен мониторинг върху чувствителните области.

След опашките на бензиностанциите: Санкции за превозвача, пълнил цистерна за мляко с гориво

„От понеделник ние осъществяваме постоянен мониторинг върху така наречените чувствителни области, фармацевтичните продукти, пазари за продажба на цимент, както и хранителни продукти. Тоест, ние наблюдаваме и очакваме информация за непазарно поведение. Подобно беше осъществено от някои бензиностанции, като беше получено съобщение за спекулативно вдигане на цената на горивата за потребители. Ако ние преценим, че тази информация заслужава санкция от страна на регулатора, ние може да се самосезираме, но тази информация трябва да е получена по надежден ред и да съдържа достатъчно данни. Ценовият реализъм не представлява нарушение на пазарните принципи”, каза той.

Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол (ВИДЕО)

Разследването е в начална фаза и тепърва ще се разбере защо „Лукойл” е сменил правилата за търговия.

„Лукойл” е премахнал възможността на неговите клиенти на едро да получават количествена отстъпка съответстваща на количествата горива, които закупуват, като по този начин се прилага ценова преса. КЗК образува производство. Ние започнахме да разследваме този случай. Изпратихме въпроси до частниците на пазара и на този етап сме в разследване, което е в много първоначална фаза. Каква е причината „Лукойл” да смени правилата за търговия е обект на разследване”, допълни той.
БГНЕС