Ще му бъде отнето разрешителното на превозвач
"Областната дирекция за безопасност на храните във Велико Търново, ще отнеме разрешителното на превозвач, използвал цистерна за превоз на сурово мляко, за да я пълни с гориво от бензиностанция", съобщи директорът ѝ д-р Станимир Спасов.

"Това е грубо нарушение на Закона за храните, въз основата на което на превозвача ще бъде отнето разрешителното за дейност, ще му бъде връчен акт за констатирано нарушение.



На базата на този акт ще бъде издадено наказателно постановление, след което ще бъде определен размерът на санкцията", посочи Спасов.

Големи опашки пред бензиностанциите у нас

Установяването на нарушението е след подаване на сигнал, каза той и допълни, че това е първо подобно нарушение, установено на територията на Великотърновска област.

Спасов отказа коментар в коя бензиностанция на територията на областта е било засечено нарушението, отбелязвайки, че е в ход наказателната процедура.

Припомняме, че на 2 март големи опашки от коли се образуваха пред бензиностанциите у нас. В социалните мрежи се появиха множество снимки и видеа на огромни опашки от автомобили пред бензиностанциите. 



Шофьорите споделиха тогава, че се редят за гориво заради огромен скок на цените за ден и слух, че горива скоро въобще няма да има на бензиностанциите. Премиерът Кирил Петков веднага успокои хората.



"Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши". Това написа късно вечерта на 2 март той. Петков ще призове КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените.

Последвахаи  взаимни обвинения между премиера и ГЕРБ. "Имаме големи количества гориво в цялата система. Всичко е заредено по цялата верига. Единствената причина за паниката в сряда с горивата е, че са се използвали снимки от малки бензиностанци и са се изпратили в социалните мрежи в огромен размер под политическа или хибридна атака. 

Хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ". Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

Той призова хората да следят какво казва правителството и успокои, че гориво има навсякъде у нас. Петков обясни и как се е стигнало до паниката, която предизвика опашки на бензиностанциите. 

Петков: Гориво има, паниката е хибридна атака, организирана от ГЕРБ (ВИДЕО)

"Малки бензиностанции, които са били без количество, за да не затварят са си вдигнали цената. В социалните мрежи се завъртяха платени постове от ГЕРБ, които предизвикаха паника сред обществото и търсенето се е увеличило с пъти в тези часове. Така количеството се е изчерпало заради увеличеното търсене".

"Всички тези обяснения за не знам си коя зима на Борисов... жалко е да се използва страхът на хората за политически цели", смята премиерът. "Има леко повишение на горивата и това е факт. Тук говорим за снимките, които се завъртяха, с цени на горивата над 3 лв.", каза още Петков.

Младежкото ГЕРБ заедно с Томислав Дончев и Делян Добрев отговориха на обвиненията на министър-председателя Кирил Петков. Да си министър-председател и да не можеш да се справиш с една или друга ситуация, е безпомощност. Да обвиняваш другите - предишните, бъдещите, защото не можеш да се справиш, е дъното на безпомощността, заяви Дончев.



Има криза, защото няма лидерство, няма яснота, няма кой да успокои, няма кой да обясни на хората, добави Дончев. Младежи от ГЕРБ излязоха и направиха "признания", че са виновни за паниката с горивата, след което започнаха сериозните обвинения към правителството, отправяни от ГЕРБ.

Според Делян Добрев правителството за пореден път е реагирало неадекватно. Според него е трябвало правителството да отпусне горива от държавния резерв на цена около 2 лв. но вместо това те са търсили някой, който да обвинят и по-късно са избрали това да са младежите от ГЕРБ.

По думите на Добрев САЩ и още 30 държави са отпуснали гориво от държавния резерв и по този начин са успокоили хората.
БТА