Къщата на ужасите: Смърт и побои в дом за стари хора
Къщата на ужасите: Смърт и побои в дом за стари хора / Thinkstock/Getty Images

Три смъртни случая само за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала - това се случва в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка, съобщава бТВ.

Уволнените от директора отказват да говорят. Тези, които още са там, били заплашвани. По думите на една от жените, която работи в дома, те са заплашвани с наказание и уволнение. „Никой не смее да каже, може би ако го изгонят - тогава", казва тя.

Бой между пациентите, побой над персонала, бебе, родено от една от домуващите - това са само част от нещата, за които нямат право да говорят.

Защо друга държава помага на възрастните хора у нас?

„Блоковете са отключени, това са 70 души, как да ги следим? Ние не можем, да сложат мрежа. Ние какво по-напред да правим? От третия етаж се бяха хвърлили три жени, едната почина, другите са живи. Терасите не са заградени, дворът - също", казва служителката.

Миналата година един от пациентите бе намерен мъртъв в гората. Той избягал и бил издирван от персонала. Опасяват се, че със затоплянето на времето ще има други такива случаи.

За жена, бита от персонала на дома, разказва служител пред лекарите от спешна помощ.

„Видимо външно е нямало нищо, но на скенера има травма на мозъка.Тя често пипала мивката и работникът се ядосал и я ударил по главата, но това е неофициално", казва д-р Тодор Суванков, който е прегледал жената.

„Колко проверки дойдоха от София, нищо не стана, всеки мълчи, всичко все се потулва. Психически тормоз, това е. От шефа към нас всички", казва още служителката.

Според Злати Стоянов, директор на ДВУИ „Качулка" е нормално да има три смъртни случая за един месец, защото общо са 240.

Служителите обаче твърдят, че причината за смъртта на един от мъжете е лекарска небрежност. Бил прегледан и върнат в дома още същия ден.

В дома няма лекар, няма и линейка.