Божидар Божанов
Божидар Божанов / ПП "Продължаваме промяната"
Към бъдещото Министерство на електронното управление, което предстои да бъде структурирано, ще функционира и изпълнителна агенция, която ще се занимава с оперативни дейности. Това заяви пред депутатите от ресорната парламентарна комисия министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той посочи, че предложението за промени в Закона за електронното управление, създаващи новата структура, вече са изготвени. Те са публикувани за обществено обсъждане, а министърът очаква да влязат за одобрение в парламента в средата на февруари.

Министерство на електронното управление - първи задачи и цели

Структура на новото министерство ще бъде изградена на базата на съществуващата Агенция за електронно управление, а администрацията няма да бъде увеличавана, обясни министър Божанов.

По думите му, следващата промяна в закона ще бъде свързана с "Информационно обслужване", тъй като държавното дружество, според министъра, е непрозрачно като законова уредба. Като свои приоритети Божанов посочи още трансформацията на удостоверителните услуги, електронната идентификация, както и повишаването на качеството на електронните услуги за гражданите и за бизнеса.

"Регистрите ни са в насипно състояние, като изключим няколко по-големи и по-централни регистъра. Искаме да ги централизираме в една система и услуга", посочи министър Божанов. Той обеща да бъдат направени и консултации с IT общността, както и да бъдат създадени Съвет за електронно управление и Бизнес съвет, където частният сектор да дава своята обратна връзка към управляващите.
БТА