Кунева подкрепя изготвянето на нов НК, оцени евродоклада като обран и обективен
Кунева подкрепя изготвянето на нов НК, оцени евродоклада като обран и обективен / снимка: БГНЕС, архив
Меглена Кунева
77672
Меглена Кунева
Петко Петков
  • Меглена Кунева
  • Петко Петков

Няма да бъде създаван нов орган за борба с корупцията, но ще бъде подготвен стандарт за декларация на имущественото състояние на хората, заемащи висши държавни постове, и всеки от органите ще следи нужните му данни от нея. Това намерение за промяна заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева след оповестяване на мониторинговия доклад на Европейската комисия, свързан със съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност. Тя оцени доклада като обран и обективен, с положителна оценка за първите стъпки на новото правителство.

Най-критична е оценката за работата на Висшия съдебен съвет, който не се разпознава като орган, защитаващ независимата съдебна система. Друг извод в доклада е, че организираната престъпност остава тежък проблем, с критично нисък брой на окончателно разрешените случаи.

„Ние попълваме на пет различни места пет разлини декларации и няма орган, който да ги събере, да е една декларацията и да започне да сравнява. Как е направено това в Румъния? Точно така. Има стандарт за такава декларация, този стандарт е еднакъв и всеки от органите, който се интересува, може да си вземе тази част, която му е необходима, за да направи сравнението", каза Кунева.

Кунева потвърди подкрепата си за изработване на изцяло нов Наказателен кодекс. От своя страна заместник-министърът на правосъдието Петко Петков заяви, че това не може да се твърди просто така. Той не одобрява идеята за разпускане на сегашния Висш съдебен съвет.

„Несигурен знак пред всеки нов ВСС е премахването на предходния със закон. Такива сигнали в последните 20 години са излъчвани многократно и подобен политически ход не дава сигурността на следващия състав на Съвета, че той ще може да работи относително спокойно", каза Петков.

Той е категоричен обаче, че това по никакъв начин не изключва възможността днешните членове на ВСС да се наложи да носят отговорност за всичко, което са предприели като действия и впоследствие е намерило място в критиките в доклада.