Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19. Това каза главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев пред медиите преди да започне Дебатът "Дългият постковид - най-голямото предизвикателство пред здравните системи", в който ще участват министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, ректорът на Медицинският университет в София акад. Лъчезар Трайков, Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 г., шефът на НЗОК Петко Салчев, вирусологът проф. Радка Аргирова, проф.Ива Христова, директор на НЦЗПБ и д-р Кунчев.

Витанов: Не се очаква тотален локдаун на 15 октомври

Очакванията ми са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди болни и нараства броят на починалите е притеснителен, добави още Кунчев. Не сме в много бурен ръст, какъвто се наблюдава в Румъния и Унгария, но и очевидно не сме и в платото, което очаквахме, така че през този месец ще стигнем максимални нива и след това се очаква да има нормализиране, посочи още той, предаде БТА.

При близо 700 хил. ученици в България тази циркулация на вируса, която е в обществото, ще се пренесе и в училище. Към момента циркулацията в училище е по-ниска от средната в обществото.

Какви са реакциите след третата доза ваксина срещу COVID-19

При много добро спазване на мерките няма да се получи кой знае какво повишаване на обмена на вируси в училищата. Разбира се, случаи на COVID-19 ще има и сред учениците, и след учителите, посочи той.

Продължават да се получават потвърждения, че Делта вариантът засяга по-ниските възрасти, не че е чак толкова по-опасен и, че по-лесно се предава. Това води до по-голям брой хора и се създава впечатление, че е по-тежко, но като протичане не е по-тежко, просто засяга повече хора.

Кунчев посочи, че места в болниците все още има. Засега няма невъзможност за настаняване на болни.