Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / Георги Димитров
Към днешна дата няма имунизиран, който е да е в болница, разкри главният държавен здравен инспектор
"Ако позволим грубо неспазване на мерките, ще скочат двойно числото на болните, смъртността, на заетостта на леглата. Убеден съм, че няма да го позволим". Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Към днешна дата няма имунизиран, който е да е в болница. Проблемът е нежеланието на персонала да се ваксинира - той е внесъл инфекцията в дома, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по отношение на случая със заразени потребители в Дома за възрастни в Добрич.

14 ваксинирани от дом за възрастни са с положителни проби за COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък увери по отношение на заразените ваксинирани в Дом за възрастни в Добрич, че имунизацията може и да не спре заразяването, но на 100% предпазва от тежко протичане на инфекцията и смърт.

Мутафчийски: България е на второ място по смъртност от COVID-19 в света

От началото на епидемията 11 794 са медиците, които са с положителни проби. Активните случаи над 1000. Медиците сега, които са ваксинирани по време на първата фаза, не се разболяват и не боледуват. Осигурихме така, че воините на първата линия да са здрави и да работят, допълни той.

Страната ни е на 6 място сме в ЕС и на второ място на Балканския полуостров по отношение на заболеваемост, разкри главният държавен здравен инспектор.

Няма рязко увеличаване на случаите, поддържаме малко над 4000 хиляди, допълни той.

Най-тежко засегнатите са областите Бургас, Силистра, Враца и Плевен. С най-ниски нива на заразяване се отличават Търговище, Разград, Видин и Пазарджик.

"Броят на тестовете продължава да се увеличава – тестовете вече са над 1600 на 100 000 души, малко под средното за ЕС", коментира Кунчев.

Болниците се справят със завишения брой на хоспитализираните с COVID-19, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Благодарение на ваксинацията, към момента няма недостиг на медици в болниците. Страната ни ще се справи с третата вълна на пандемията, увери още министърът.“

„Тази криза на днешния ден отваря няколко проблема, които стават все по-видими. Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни“, каза още Ангелов.

Интензивните легла са на 70% заети у нас.

Ангелов честити Благовещение на всички, включително и на пациентите, които се лекуват с COVID-19 в болници и ги увери, че медиците ще направят всичко възможно те да бъдат излекувани.

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и за България, обяви още Ангелов.

По думите му са осигурени медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти, поръчани са и две извънредни доставки с Ремдесивир. Там, където има нужда, ще бъдат разкрити и допълнителни легла, увери проф. Костадин Ангелов.

"Всичките тези, които продължават да се съмняват в този вирус, искам да им кажа, че истината стои пред очите и тя е много жестока", отсече Ангелов.

Към 23 март 25 569 са поставените дози на членовете в РИК и СИК. Ангелов посочи, че здравното министерство ще осигури лични предпазни средства (маски) и дезинфектанти за участниците в изборния процес.

Ангелов увери, че в София има достатъчно количество болнични легла и се извършва ежедневна организация при нужда за разкриване на още такива.