Кумецът на Цветанов - съдружник с управителите на фирмата купила дюните в Несебър?
Кумецът на Цветанов - съдружник с управителите на фирмата купила дюните в Несебър? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", съобщава БГНЕС.

Агенцията припомня, че сделките с шестте апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов са извършени именно от Бояджиев.

По признанията на самия Цветанов, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец. В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна, след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД с ЕИК 202221654. Учредена е едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър. Тодор Бояджиев има 50% от капитала, а Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов по 25%. Самото име на фирмата, което се превежда като "плажна почивка" е индикация какъв бизнес възнамерява да развива.

Нашата критика е, че се е допуснало заради слабото прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие този имот да стане предмет на разпоредителна сделка, да започне да се застроява. Просто защото не е спазен законът. Това каза природозащитникът Тома Белев за БГНЕС във връзка с изказвания на министъра и зам.-министъра на земеделието и горите относно сделката с продадени 29 дка защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър.

Според Белев в случая вината е комплексна и е свързана с неприлагането на няколко закона - Закона за устройството на Черноморието, Закона за биологичното разнообразие, Закона за горите. Не е едно лице, което да го покажем, тук има пропуски в редица процедури в държавата, заяви той. Законът би се спазвал, ако беше по-ясен, каза още природозащитникът. "След като законът казва, че тези дюни не трябва да се унищожават, да се застрояват, те трябва да се картират. И като не са включени в кадастър, всеки си измива ръцете после с "Аз откъде да знам?"", заяви той.

Белев обърна внимание, че като част от административните процедури в основата на сделката участва и лицензиран експерт-оценител. "Той, който е трябвало да отиде на терен и да каже, че тук се води гора, но не просто гора, а гори върху дюни и не трябва да бъдат продавани, просто не си е свършил работата. Както и хората, които са издали на местно ниво съгласувателните процедури. Съответно като влезе в София цялата преписка за тях оттук нататък са административни процедури, отколкото по същество разглеждат нещата", разясни природозащитникът.

Аз се надявам този случай да бъде разрешен по отговорен, по държавата начин, става въпрос за дюни, които са приоритетни за опазване в ЕС и тяхното унищожаване е наказуемо, каза още Белев. Според него тази сделка трябва да се преразгледа, държавата да върне парите на собственика и да се започне рекултивация на територията, поясни той. "За да не се налага след това да ни наказват за това, че не прилагаме правилно европейските директиви", добави Белев. Тези, които са били длъжни да извършат проверката, е добре за тях да има някаква административна отговорност, все пак техните заплати плащаме ние, българските данъкоплатци и те трябва да бъдат наказани, допълни природозащитникът.

Тома Белев алармира в социалната мрежа Facebook, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата Натура 2000. Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината, съобщи още Тома Белев. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена.

Теренът е пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочи още Тома Белев. Тези разкрития доведоха до свикването на извънредната пресконференция по-малко от 12 часа преди настъпването на новата 2013 година. На нея министър Мирослав Найденов заяви, че органите на ДНСК към момента са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър.