Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Президентство на Република България


Държавният глава посрещна участниците в заседанието, сред които са премиерът Кирил Петков, министри, политици, шефове на служби, началници на ресорни комисии и институции и други. 

Президентство на Република България


Заседанието е на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.


Съветът заседава на фона на напрежението по оста Украйна-Русия-САЩ. По-рано днес Москва обяви, че изтегля част от военните си, които бяха струпани край границата с Украйна, съобщи BBC, като цитира руския агенция Интерфакс. Руската федерация продължава да твърди, че действията са само част от учение.

Радев посочи най-големия риск за националната сигурност на България (ВИДЕО)

Още при първите индикации за разрастване на военната конфронтация, българското правителство обяви, че отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на Българската армия.

ГЕРБ: Премиерът и военният министър излъгаха, че армията е недофинансирана

В края на миналата седмица пък стана ясно, че поръчаните от страната ни нови американски изтребители ще се забавят заради COVID пандемията. Миналата седмица у нас пристигнаха 4 испански изтребители, които извършват съвместен Air Policing с ВВС, като българските дежурни изтребители се използват приоритетно.