Москва обяви, че изтегля част от военните си, които бяха струпани край границата с Украйна, съобщи BBC, като цитира руския агенция Интерфакс. Руската федерация продължава да твърди, че действията са само част от учение.

"Военни единици вече започнаха товаренето на жп и автомобилния транспорт и от днес ще започнат да се завръщат в своите военни гарнизони. На различни места в страната продължават да се провеждат големи учения, но някои подразделения от южните и западните военни окръзи са приключили своите упражнения и са започнали да се прибират в базите си", заяви говорителят на министерството на Отбраната на Руската Федерация Игор Конашенков.

Украйна поиска спешна среща с Русия в рамките на ОССЕ

На 14 февруари министърът на отбраната на Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин, че руските военни провеждат редица учения, някои от тях завършиха, други близо до завършване.

Този ход може да намали напрежението между Русия и Запада, след като струпването на руски войски до украинските граници породи опасения от възможно нахлуване, отбелязва Ройтерс.

По-рано Русия предупреди, че ще "реагира", ако руски граждани започнат да бъдат убивани където и да било, включително в украинския бунтовнически регион Донбас, заяви руския пратеник в Европейския съюз Владимир Чижов, цитиран от „А Нюз“.

САЩ обяви, че затваря посолството си в Киев

"Няма да нахлуем в Украйна, ако не бъдем провокирани да го направим", каза Чижов. "Ако украинците започнат нападение срещу Русия, не бива да се учудвате, ако ние контраатакуваме. Или ако започнат откровено да убиват руски граждани - в Донбас или където и да било".

Подкрепяните от Москва бунтовници твърдят, че правителството в Киев подготвя офанзива срещу тях, докато Украйна казва, че Русия, която е събрала над 100 000 войници в близост до украинските граници, планира да нахлуе в съседката си.