/ /iStock
Украйна поиска спешна среща с Русия и останалите страни в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), обвинявайки Москва, че не споделя информация за мащабните придвижвания на руски войски по украинската граница в разгара на тежка криза, предаде Франс прес.

В публикувано снощи изявление украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Русия е игнорирала искане на Киев отнасящо се до Виенския документ на ОССЕ, който насърчава мерки за прозрачност между въоръжените сили на нейните 57 страни членки, включително и от страна на САЩ.

"Правим следващата стъпка. Украйна свиква среща с Русия и всички държави-членки (ОССЕ) в рамките на 48 часа, за да обсъдим подсилването и придвижването на руските войски по нашата граница и в окупирания Крим", каза Кулеба.
Русия "трябва да спазва ангажиментите си в областта на военната прозрачност, за да намали напрежението и да подобри сигурността на всички участващи държави", допълни министърът.

Кремъл не пожела да отговори  дали приема руско участие в такава среща, като повтори, че става дума за "придвижвания на руски войници на територията на Русия".

"Има мащабни придвижвания на въоръжените сили на Украйна в граничните райони (на Русия) и в граничната зона на териториите на самопровъзгласилите се републики", контролирани от проруските сепаратисти, подкрепяни от Москва, отбеляза говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.
БТА