/ iStock/Getty Images
Европейският парламент ще гласува тази вечер по спешна процедура отпускането на 1,2 млрд. евро заем за Украйна. Това предвижда дневният ред на седмичното заседание на евродепутатите в Страсбург. В сряда се предвижда ЕП да разисква обстановката в Украйна и отношенията с Русия.

Тази вечер ЕП ще гласува доклад, с който се предлага да не бъде уважено искането на българската прокуратура за отнемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева.

Прокуратурата поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В доклада се отбелязва, че Йончева е била изслушана от правната комисия на ЕП и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдяните престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Утре евродепутатите ще обсъдят случаите на наблюдение на политици, прокурори, адвокати и журналисти с използване на софтуер за проследяване. Те ще гласуват и предложението на Европейската комисия за ограничаване на валидността на сертификатите за ковид.

В сряда евродепутатите ще обсъдят правилата за пътуване в ЕС и необходимостта от съгласуван подход за ограничаване на пандемията. Предстои ЕП да се произнесе по предложението на ЕК за удължаване на срока на използване на COVID сертификатите за пътуване в ЕС до 30 юни догодина. Предложението на ЕК може да бъде отхвърлено с гласовете на поне половината евродепутати.
БТА