/ iStock/Getty Images
Украинската авиокомпания SkyUP съобщи, че неин самолет е бил принуден да кацне в молдовската столица Кишинев вместо в Киев, тъй като ирландската фирма, която е собственик на самолета, е наложила забрана за влизане във въздушното пространство на Украйна, съобщи "Фокус".

МВнР: Има план за евакуация на българите от Украйна при евентуална война

„В съответствие с изискванията на собственика на самолета, самолетът, летящ от Фуншал (о-в Мадейра, Португалия) до Киев (летище Бориспол) беше принуден да кацне в Кишинев“, съобщава SkyUP на своя уебсайт. Това се е случило в събота, но от авиокомпанията разпростарниха информацията едва сега. „Компанията, която предоставя самолета на лизинг, базирана в Ирландия, информира въздушния превозвач за незабавната забрана полет PQ0902 да навлезе в украинското въздушно пространство“, съобщават още от там.

Междувременно се появи информация, че лизингодатели са поискали от украинските въздушни превозвачи да върнат самолетите, които използват в ЕС възможно най-скоро.

Русия постави условията си за деескалация на напрежението с Украйна


„На 12 февруари най-големите застрахователни компании в света информираха украинските въздушни превозвачи, че ще спрат да застраховат самолети за полети в украинското въздушно пространство в рамките на 48 часа. Това решение е свързано с повишени рискове от избухване на военни действия. Съответно ползвателите на тези самолети изискват бързото връщане на самолетите на територията на ЕС“, се казва в изявление на SkyUP.
Фокус