Руски политик на висок пост предрече катастрофа и разпадане на САЩ подобно на Русия през 90-те
Руски политик на висок пост предрече катастрофа и разпадане на САЩ подобно на Русия през 90-те / iStock/Getty Images
Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че руско нахлуване в Украйна може да започне по всяко време и САЩ ще продължат да споделят разузнавателни данни със света, за да лишат Москва от възможността да организира операция за създаване на фалшив предлог за нападение, предаде Ройтерс.

МВнР: Има план за евакуация на българите от Украйна при евентуална война

Съливан заяви това в ефира на CNN, но не пожела да коментира въпроса дали според американското разузнаване Русия смята да нападне в сряда, каквито медийни съобщения се появиха.

"Не можем със съвършена точност да предвидим деня, но от известно време говорим за това, че се намираме във времеви прозорец и Русия може да предприеме нахлуване - мащабни военни действия, в Украйна по всяко време. Това включва и предстоящата седмица преди края на олимпиадата", заяви Съливан.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че министерството на отбраната на САЩ не може да потвърди съобщенията, че Русия възнамерява да нахлуе в Украйна в сряда.

Русия постави условията си за деескалация на напрежението с Украйна

"Не съм в състояние да потвърдя тези съобщения", каза Кърби в интервю за телевизия "Фокс нюз" и добави, че според САЩ "мащабни военни действия могат да започнат по всяко време".
БТА