/ БГНЕС
Конгресът трябва да потвърди дали има втори мандат, обвини депутатът
Екипът на Корнелия Нинова е искал списъци с избиратели на БСП от ГРАО и от Гранична полиция, обвини един от загубилите партийното състезание - Красимир Янков, по ТВ "Европа".

Михаил Миков: В БСП се готвят за нощта на дългите ножове

"Имаме сигнали, че са правени проверки в масивите на "Гранична полиция и в ГРАО. Ще питам и министъра на регионалното развитие, и на вътрешните работа дали са им предоставяни списъците. Да не се окаже, че списъците на партията са се появили в кадри на ГЕРБ преди избора", сподели опасенията си соцдепутатът.

"В деня на избора следобед се обяви числеността на състава. Намален е съставът на партията с членове, за които е преценено, че няма да гласуват или са в чужбина", разкри той.

По повод тезата на Нинова и екипа й, че вътрешната опозиция работи с ГЕРБ, той заключи: "Крадецът вика "дръжте крадеца". "Защото Нинова е много удобна на Борисов", констатира социалистът.

"Дума няма срещу Бойко Борисов в последните два месеца. Нещо замлъкна. И Борисов замлъкна", напомни той. Янков е категоричен, че битката за лидерското място в БСП е била неравнопоставена и навсякъде в страната Нинова е била представяна като лидер на БСП, а съответно хората са били събирани за срещите с нея.

Нинова е получила 81.5 % от гласовете на социалистите

Има над 1000 жалби, каза още Янков. По думите му, сега колективните органи на партията трябва да вземат решението дали Нинова има втори мандат начело на БСП. "Конгресът ще трябва да вземе отношение дали този избор трябва да бъде признат и ако тя смята, че може да води БСП, ще трябва да има подкрепа на колективните органи. Иначе блокира партията, както сега - два пъти се свиква заседание на Националния съвет и тя го блокира", коментира Красимир Янков.

"След изчерпването на тази административна процедура идва ред на заседанието на конгреса и то ще трябва да вземе решение и дали това, което направи Нинова, може да бъде потвърдено и дали тя е избрана за председател за втори мандат", коментира един от двамата кандидати, призовали за бойкот на вота заради манипулации. "Корнелия Нинова сега ще се опита на база на този резултат да обяви, че има втори мандат.

Ако органите на партията решат, че този избор е легитимен, то значи, че няма да се съобразят с може би над 1000 жалби и кашон от врата на врата да бъде признат за урна", заключи соцдепутатът.

"Половината от партията не излезе да гласува, въпреки че се ходеше с един кажшон от врата на врата. Половината от членовете на партията не одобряват това нововъдение на Нинова", каза за протеклия вот Янков.