КПКОНПИ започва проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев. Комисията се е самосезирала от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Йорданова: Към процедурата за отстраняването на Гешев бих добавила и още мотиви

Според твърденията на Надежда Йорданова, при нея са постъпили множество такива сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията на Комисията по чл. 6, ал. 1, т. 7 от ЗПКОНПИ.

Гешев: Очаквам скоро да бъдем обвинени за пандемията и климатичните промени

Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерство на правосъдието.

"Министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения", заяви пред БТА говорителят на Гешев Сийка Милева.

"Министърът е длъжен да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализирана прокуратура, което явно не е направила до момента. За нас също е интересно какви са сигналите, които министърът на правосъдието е длъжен да изпрати на КПКОНПИ и защо не го е направил до момента, а очевидно се е наложило КПКОНПИ да се самосезира, коментира още говорителят на главния прокурор.