Костов получи мандат да инициира дясна коалиция
Костов получи мандат да инициира дясна коалиция / снимка: БГНЕС
ДСБ ще бъде инициатор и гарант за създаване на дясна изборна коалиция за участие в управлението на страната, мандат за това поиска и получи лидерът на партията Иван Костов на Петото Национално събрание на тъмносините. Тъмносините ще търсят реформаторска алтернатива за управление от партиите членки на ЕНП. Иван Костов беше категоричен, че ГЕРБ няма необходимия ресурс да управлява самостоятелно и макар да посочи отново наличието на принципни различия на партията си с тази на Бойко Борисов, остави отворена врата за разговори и с най-новите десни.

Иван Костов заяви, че пред ДСБ стоят две възможности – или да отворят честно врати за дясна изборна коалиция, или за нов мандат на БСП и ДПС. „Изправени пред европейската изолация и нарастващата мощ на мафията, ние трябва да сме готови да загърбим своите сметки. Целта ни не може да бъде просто самостоятелна група в следващия парламент. Искаме мандат да бъдем инициатори и да направим всичко възможно да създадем дясна изборна коалиция, която да участва в управлението на страната", посочи Костов.

За него най-добрият знак срещу БСП и ДПС би бил опит за консолидация на цялата опозиция още сега. Основните различия на ДСБ с ГЕРБ, по думите му, били в това, че в партията на Борисов нямало еднозначно отрицание на тоталитарните режими, недопустимо било бъдещ политически партньор да приема целите на Възродителния процес. Нюанси в отношението към ГЕРБ имаше и при изказванията на редовите делегати.

Христо Кенаров попита, защо Бойко Борисов не е върнал парите, които е взел от групировките, от които публично се отказал, защото имали непочтени действия. „Г-н Костов каза в доклада, че ние ще се коалираме само с чисти хора, значи ГЕРБ не са чисти хора", добави той.

„Единственото, на което се надявам е, че именно членството на ГЕРБ в ЕНП ще ги накара да се вслушат в нашите виждания, както може би и желанието на Бойко Борисов да не стане поредното комунистическо мюре", каза Пламен Цветков.

За коалиция само със СДС, без политически лилипути като Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Яне Янев, се обяви Димитър Давидов.

Дисидентите в ДСБ той попита защо още стоят в тази партия, но не получи отговор, защото сочените за вътрешни опозицонери депутати Николай Михайлов, Нено Димов и Антонела Понева отсъстваха от форума. Тримата Давидов нарече "гноен цирей" и посъветва тази гной да бъде изстискана.

Иван Костов беше категоричен, че не бива да се допуска от името на партията да говорят тези, които мислят, че ДСБ е мъртва кауза.