/ iStock/Getty Images
Корвета "Решителни" и вертолет AS 565 MB "Panther" от състава на Военноморските сили(ВМС) участваха днес в съвместно учение от типа PASSEX, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. То се проведе в международни води, в западната част на Черно море. Учението е в рамките на Плана за българо-американска подготовка за 2020 г. Участието на българските ВМС е по покана от командването на Шести американски флот, отправена и до военноморските сили на Украйна, Турция и Румъния.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост на военноморските сили на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. Отработени бяха техники и процедури по тактическо маневриране, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, както и отразяване на атаките на въздушен противник.

Започнаха учебните стрелби на "Тюлбето"


От американска страна в учението участва ескадреният миноносец "Porter", десантният кораб "Oak Hill" и самолет от морската патрулна авиация P-8 "Poseidon". От румънска страна - фрегатата "Regina Maria", а от ВМС на Турция - корветата "Kinaliada" и самолет от морската патрулна авиация.