Контрабанда на гранитни павета хванаха на Кулата
Контрабанда на гранитни павета хванаха на Кулата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Митничарите задържали два контейнера с контрабандни гранитни павета на митница Кулата, съобщиха от Агенция "Митници". При проверка на стоката, внос от Китай, се оказало, че вместо декларираните керамични плочки, 40-те палети са пълни с гранитни павета.

Изненадата на митничарите била голяма - по своя състав нарушението попада в графата „контрабанда", но икономическа логика липсва. Докато за паветата митото е 0%, то за гранитни плочки то е 1,7%, т.е. ако „схемата" минела, вносителят щял да плати повече, отколкото дължи в действителност. Стоката била разтоварена незабавно, но и след внимателен оглед митничарите не открили нищо подозрително.

Не по-малко изненадана била и фирмата-вносител, която се слави като един от коректните бизнес партньори в региона. Местното дружество от години търгува с облицовъчни материали, а в последно време започнало и внос на плочки от Китай. Контейнерите пристигали в Солун, пътували транзит до България и се обмитявали на митница Кулата.

Най-вероятно ще се окаже, че износителите в Китай са направили грешка и са объркали стоката. Няма данни, които да сочат, че фирмата-вносител има участие, въпреки това обаче законът си е закон и нарушение има, допълват експертите и съветват българските фирмите, които тепърва стартират бизнес отношения с чужди икономически оператори, добре да проучват партньорите си, за да не се окажат неволно замесени в престъпни схеми.

Гранитните павета, предмет на нарушение, са задържани. По случая е съставен е акт срещу неизвестен извършител.