Конференция „Защита на здравето” поиска 6% от БВП за здравеопазване
Конференция „Защита на здравето” поиска 6% от БВП за здравеопазване / netinfo

Да се отделят 6 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване през 2009 година, поискаха от Конфедерацията за защита на здравето в отворено писмо до президента, премиера и министрите на здравеопазването и финансите. В него се иска още бюджетът за здравеопазване да бъде увеличаван с 10 процента годишно плюс ръста на инфлацията.

От Конфедерацията за защита на здравето настояват да се отложи демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса. Тази стъпка е възможно да се предприеме на по-късен етап и то само при условие, че ще се запази социалноосигурителният модел на системата и тя няма да премине в застрахователна, коментира председателят на организацията Виолета Антонова.

В отвореното писмо се настоява още в управлението на здравната каса да бъдат включени представители на пациентските организации. От Министерството на здравеопазването са уверили конфедерацията, че е изготвена наредба, според която да се прецени коя пациентска организация е легитимна и ще излъчи свой представител в касата.

За пореден път от конфедерацията настояват да се създаде закон за правата на пациентите.