Комисията по вътрешна сигурност изслушва Иван Драшков
Комисията по вътрешна сигурност изслушва Иван Драшков / netinfo
Абсолютно никакъв политически натиск не е оказван на Национална служба „Сигурност” да откаже на двама кандидат-членове на комисията по досиетата Георги Константинов и Стилиян Станев достъп до секретна информация. Това заяви директорът на НСС Иван Драшков пред заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която го изслушва по тези въпроси.

Получени са от Национална служба „Сигурност” всичките 19 кандидати за комисията по досиетата, 17 са получили достъп до секретна информация, двама са получили отказ, заяви преди заседанието Иван Драшков.

Абсолютно никакъв политически натиск не е оказван за тези два отказа нито над мен, нито над служителите, които са извършвали проучването, заяви още той. Драшков обясни, че мотивите за отказа на Георги Константинов и Стилян Станев са изцяло законови и съобразени със Закона за защита на класифицираната информация. Той уточни, че НСС не одобрява кандидатите, а дава разрешение за достъп до ниво строго секретно, за което се прави т.нар. разширително приучване.

Директорът на НСС отказа да съобщи с какво мотиви са отказани на Георги Константинов и Стилян Станев достъп до класифицирана информация. Той уточни, че и пред депутатите някои неща няма право да ги съобщи.

В момента депутатите от вътрешната комисия изслушват по този въпрос директора на Национална служба „Сигурност”.