Комисар Стоян Колев
Комисар Стоян Колев / БГНЕС
Пожарникар на годината
92313
Пожарникар на годината
  • Пожарникар на годината
Пожарникарите, които рискуваха живота си след експлозията в Хитрино бяха отличени с награда. Призът бе приет от директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен Иван Иванов. Освен тях награда получи и доброволецът Стефан Стефанов. За пожарникар на годината бе отличен комисар Стоян Колев от Сливен.

Пожарникарите от Шумен, отзовали се първи при трагедията в Хитрино получиха награда по време на церемонията Пожарникар на годината във Военния клуб в София.

Комплексният приз бе приета от директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Шумен Иван Иванов. Той е пристигнал 30 минути след взрива и признава, че никога няма да забрави гледката:

"Това беше един апокалипсис, не можех да повярвам на очите си, че такова нещо може да се случи. Просто реагирахме адекватно и не допуснахме да има повторен инцидент, защото имаше такава опасност с две горящи цистерни. 377 служители на пожарна безопасност участваха, от които 180 от Шумен и съседните области. Имаше страх, но нямаше колебание".

За пожарникар на 2016г. бе избран комисар Стоян Колев. Причината за признанието е, че той и четирима негови колеги са предотвратили случай подобен като ужасът в Хитрино. Те са успели да запушат цистерна с изтичащ газ.
На церемонията бе награден и доброволецът Стефан Стефанов, който е бил рамо до рамо с пожарникарите в Хитрино, въпреки че в семейството му е имало пострадал от експлозията.