18% по-скъпо парно през новия сезон. Това прогнозират от “Топлофикация-София”, съобщи NOVA. В някои градове ще плащат повече, отколкото в други. В София се готви план, с които да се облекчат хората в най-тежко финансово положение или с ТЕЛК. Предложението е да имат опция за разсрочено плащане на сметките не само до 6 месеца, а за 3 години.

Разсроченото плащане на сметките към “Топлофикация - София” се планира да е за 12, 24 или 36 месеца. При определени критерии.

Нови критерии за разсрочено плащане на парното в София

“Доходът е критерият или здравословното състояние”, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. “Ниски доходи, т.е. минимална работна заплата на длъжника, или по-ниска от минималната, или съответно има решение на ТЕЛК на него или на негов близък”, поясни Георгиев.

В момента хората в затруднено финансово положение имат опция да плащат разсрочено за 6 месеца и то само, ако внесат първоначална вноска от 30% от дължимото.

За бизнеса също има възможност за разсрочване, но тя е най-ограничена, защото фирмите са по-силни от гражданите”, обясни още председателят на СОС. Условията за фирмите са -разсрочено плащане до 6 месеца и вноска на на ⅓ от сумата веднага.

За бившия директор на “Топлофикация - София” Кремен Георгиев мярката би била от полза на гражданите, особено при очаквания скок в сметките.

“Цената се определя от КЕВР като лева без ДДС, увеличението е средно 30%. Но в същото време се прилага мярката за намаляване на ДДС от 20% на 9%. Една проста сметка показва, че ако миналата зима е същото потребление абонатът е плащал 100 лева за потребление, след всички тези трансформации ще плати 118”, обясни Кремен Георгиев.

КЕВР обяви с колко поскъпват токът и парното за юли

Предложенията за разсрочено плащане ще се гласуват в четвъртък от Столичния общински съвет. Ако бъдат приети, ще влязат в сила от следващата седмица и ще започне разяснителна кампания.
NOVA