/ БГНЕС
В голяма част от страната хората гласуват на балотаж на местните избори. От рано сутринта до урните отидоха и редица политици и кандидат-кметове, за да упражнят правото си на глас.

Ето за какво гласуваха те:

Денков: Като свършат изборите, трябва да поставим въпроса как връщаме доверието в изборния процес

Гласувах за европейска, модерна столица, каквато трябва да е София. Това заяви премиерът Николай Денков след като гласува. Първоначално той не може да гласува заради проблем с машината, но след това устройството тръгна и успя да упражни правото си вот.

Николай Денков гласува
БГНЕС

"Като свършат изборите трябва да поставим въпроса как връщаме доверието в изборния процес", изтъкна министър-председателят. По думите му най-важното е сега да се излезе и да се гласува. "Ако не излезете вие, ще излязат другите и те решат кой да управлява. Независимо дали на хартия или с машина, важното е да се гласуват", посочи той. Според Денков има проблем с доверието на изборния процес, тъй като то системно е нарушавано през последните години.

Васил Терзиев призова софиянци да гласуват: Следващият поправителен е след 4 години

Благодаря на всички софиянци, които вече гласуваха и да апелирам тези, които не са гласували, да го направят. Следващият поправителен е след 4 години. Това обяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ/Спаси София, след като упражни правото си на вот. Той избра да гласува с машина.

Васил Терзиев
БГНЕС

"Видяхте какво се случи миналия път - 500 хиляди невалидни гласа. Това според мен е ненормално 15-16% от пуснатите бюлетини да са невалидни, не говорим за безобразията с протоколите", изтъкна Терзиев. "Силно вярвам, че ако софиянци излязат да гласуват, няма да има значение. Всеки един глас обезсмисля безобразията", коментира Терзиев, който се изправя на балотаж срещу Ваня Григорова.

Президентът Румен Радев заяви, че гласува за достойното бъдеще на София и за отговорното управление на нашата столица. "В днешния ден гражданите трябва масово да гласуваме, защото от всеки нас зависи бъдещето на градовете и страната", призова Радев.



Ваня Григорова: Време е кандидатите да млъкнат и да говорят избирателите

Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова упражни правото си на глас малко преди 8 часа сутринта. Тя избра да гласува с хартиена бюлетина. "Гласувах за град, свободен и демократичен, за град, свободен от корпоративни зависимости, за град, в който всеки да има свободата такъв, какъвто е.

Ваня Григорова
БГНЕС

Гласувах за град без омраза, който не е загубил човешкия облик. Време е кандидатите да млъкнат, за да говорят избирателите", посочи Ваня Григорова, издигната от градската организация на БСП. Тя призова хората да гласуват така, както искат. По думите ѝ технологията - дали ще е на хартия или на машина, няма значение.



Христо Иванов: При тази война срещу машинното гласуване, то запазва доверието сред гражданите

Гласувах за модерна и европейска София, която се развива с бързи крачки напред и реализира огромния си потенциал, която не се оглежда назад, а гледа напред. Това заяви Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той избра да гласува с машина. "Гласувах с машина. Сигурно, удобно, гарантиращо гласа ми", заяви Иванов. "При тази война срещу машинното гласуване и дългогодишните опити за дискредитацията му, то запазва доверието сред гражданите, това показва и социологията", посочи той.

Христо Иванов
БГНЕС

Неговият призив беше: "Излезте и гласувайте. Това е отговорност за вашето бъдеще", посочи той. 



Петков: Майки и бащи, баби и дядовци, не гласувайте с носталгия - гласувайте за бъдещето на децата си и внуците си

Гласувах след 4 години всички да сме много горди колко много е прогресирала столицата на България. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като упражни правото си на вот на машина. "Вярвам на софиянци, вярвам на нашия град, вярвам, че софиянци ще изберат бъдещето на София като европейски град", посочи той.

Кирил Петков
БГНЕС

Той призова младите хора да гласуват. "Вашето бъдеще зависи от вашия глас днес. Всички майки и бащи, баби и дядовци, не гласувайте с носталгия, гласувайте за бъдещето на децата си и внуците си. Няма малки и големи българи. Всички са големи и заедно трябва да гласуваме днес, за да имаме голяма България", заяви той.

"Днес гласувах за силен човек, който показа че има позиции. Такъв, който не се притеснява да говори за най-дълбоките и страшни проблеми и да дава предложения. Гласувах за смел човек, който не се притеснява от дебати и има своите решения, а не се измъква с общи формулировки и с усмивки", заяви пред журналисти Йотова. ,

На въпрос защо според нея е толкова ниска избирателната активност, Йотова заяви: "Има недоверие в политическата система и това е най-голямото предизвикателство, което стои пред всички нас. Хората са разочаровани, защото видяха, че и най-големите противници си стиснаха ръцете в името на това да използват властта". 




Гласувах за това от утре София да се управлява прозрачно, решенията да се вземат пред очите на софиянци, а не скрито, гласувах за чиста подредена София, социална община, хората да имат еднакви условия за живот и в крайните квартали, и в центъра. Това каза Корнелия Нинова.

Гласувах за хартия, уточни Нинова. Ниската избирателна активност е лош знак и на първия тур не беше добре, тази апатия прави институциите слабо легитимни.

Нинова: Гласувах за това от утре София да се управлява прозрачно

Огромни усилия трябват, за да върнем доверието на хората в процеса за гласуване, подчерта Нинова. Най-вероятно има разочарование у хората и от нас политиците, каза тя.

Още преди казах има видеонаблюдение, не подправяйте бюлетини, не драскайте протоколи, видяхте какво се случи. Всеки трябва да носи отговорност, включително и наказателна за нарушенията, отбеляза Нинова. Нека всички да гласуват София да бъде управлявана по нов, справедлив начин, каза още тя.
 

Призовавам нашите избиратели да гласуват. Това каза Бойко Борисов, който избра да гласува с хартиена бюлетина.

"Изборът мина миналата седмица, сега просто бях дал дума и я изпълних", заяви Борисов.

Бойко Борисов с призив към избирателите

По думите му ниската избирателната активност е очаквана. "Каква очаквате да е избирателната активност - преди три години започнаха с вдигнат юмрук и в момента има само омраза между партиите, и само анти, вместо да се подкрепим в такъв момент", припомни Борисов.
Dariknews.bg