/ dariknews.bg
В ситуацията на извънредно положение заради коронавируса у нас всеки се опитва да защити себе си и близките си. Всекидневно властите призовават хората да излизат само с предпазни маски, но такива на практика няма от седмици и всеки се чуди как да се спаси поединично.

Всяка аптека ни посреща на вратата с надпис „Няма маски“, а малкото останали предпазни средства се предлагат на космически цени от съмнителни търговци. Държавата прави усилия за доставки от други страни, но първо се стреми да защити лекари, полицаи и социални работници. А не всички имат късмета да са собственици на аптеки, като зам.-председателя на НС Веселин Марешки, който има не само маска, но и цял защитен, медицински скафандър, с който се появи в пленарната зала.
 

Народно събрание маски
БГНЕС



Китай е готов да дари защитни маски, очила и ръкавици на България

В тази патова ситуация всеки търси нестандартни решения, а в последните дни такива се нароиха и в социалните мрежи. Проверка на Dariknews.bg показа, че хора с малко плат, майсторлък и въображение бързо са се ориентирали и откликват на засиленото търсене на предпазни материали.

Във Facebook вече се намират съвсем нови страници, на които потребители предлагат своите творения. Намират се маски в различни десени, а цената варира от 1 до 8 лева за бройка.

Агенция "Митници" предостави над 270 000 маски на Здравното министерство

Основно се предлагат памучни двуслойни маски, които се перат, сушат и гладят. А майсторите им се застраховат – предупреждават, че изработената маска не е медицински продукт и не е със сертификат.

Една такава памучна маска в шарен десен намираме в страница в социалната мрежа на цена от 5,50 лв. За 10 броя има отстъпка – 50 лв.

Натъкваме се на друго предложение – едноцветни маски или с картинки за децата – 2,80 лв.

Следващото предложение е за памучни маски с черни ластици за ушите на цена от 2 до 3 лева.

В Бургас: Аптека предлага маски с неустановен произход

Друг продавач пък припомня, че трябва да се следват модните трендове и в момент на кризисна ситуация. Рекламира маските си с различни десени като „модерен и предпазен аксесоар за лице“. Тук има и предпазен филтър с опцията да се сменя, а цената не е ясна.

Магазин за детски стоки също бързо се е ориентирал в новата ситуация и предлага маски за деца и възрастни, като тук цената вече скача до 6-8 лева.

На друга страница откриваме и значително по-евтини вариант – 1,50-1,80 лв., макар и в по-обикновен бял вариант.

Как да се справим с тревожността и страха по време на пандемия

В сайт за онлайн пазаруване предлагат и нестандартен модел маска – с дебел ластик, който обхваща цялата глава, а не само ушите – за 4 лева.

Друга фирма пък примамва със сравнително ниската цена от 2,90 лв. , но пък уловката е да бъдат поръчани минимум 1200 броя

За пример: Учители от Гоце Делчев шият безвъзмездно предпазни маски (СНИМКИ)

Някои от потребителите приемат с облекчение новото предлагане в социалните мрежи и поръчват памучни маски с охота. Други пък критикуват цените и обвиняват, че нямат необходимата защита.

И въпреки упреците, че някои правят бизнес насред епидемията, на гърба на здравето на хората, други си купуват спокойствие.

Мегз отново е на гребена на вълната с колекция от маски за предпазване от коронавируса

Наша проверка показва, че освен в интернет, и много шивашки ателиета са започнали да изработват маски по поръчка на клиента. Там също се предлагат памучни предпазни средства за по няколко лева, но шивачите се оказват пред голям проблем – липсата на ластик, който се използва за изработката на маските.

Затова и някои ще преустановят новата си дейност, защото така необходимият материал вече не се намира никъде поради голямото търсене.

Смут в парламента: Депутати се опаковаха в медицински скафандри срещу вируса (СНИМКИ)

Най-облагодетелствани са дамите, които имат шевни машини и умеят да шият, за да защитят себе си, семейството, че и приятелите си. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която има такъв талант, демонстрира вчера на заседанието на правната комисия, че хем се пази, хем продължава да е вярна на добрия си вкус - нейната маска беше розова, в тон с розовия тоалет.
 

правна комисия
БГНЕС

правна комисия
БГНЕС

Такива маски, дори и да нямат високоефективната защита на медицинските, все пак пазят от кихане и кашляне, освен това се перат и гладят вечерта след употреба.
А шивашките си умения демонстрира и шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който обяви, че има трети шивашки разряд и показа собственото си творение. Даже призова, че никак не е трудно и всеки може да си спретне сам за минути защитна маска от плат, която е даже по-плътна от обикновените в аптеката.
 

Народно събрание маски
БГНЕС

Народно събрание маски
БГНЕС