КНСБ ще организира национален протест - автошествие на 14-ти декември, като целта е в него да се включат минимум 1000 автомобила. Идеята е депутатите да чуят какво е мнението на работещите в страната. Има редица недофинансирани сектори, каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, по NOVA NEWS.

Ако парламентът приеме тези 400-450 млн. лв., които не стигат ще благодарим публично, но на този етап това не се случва, въпреки разговорите, които водим с партийните групи, каза той.

КНСБ оцени бюджета за 2024 г. като „напрегнат”

Той посочи, че няма допълнително заложени пари в много сектори, сред които за „Спешна помощ“, детско и училищно здравеопазване, за агенциите в Министерството на земеделието.

Не са проблем текущите разходи за пенсии и заплати, а нереалистично завишената капиталова програма, а от там идва и дефицита, посочи експертът. Той подчерта, че в галериите, музеите работят хора с висше образование, но получават малко над минималната работна заплата. Синдикалистът предупреди, че ако не се изпълнят исканията и за градския транспорт може да се стигне до протести в сектора.

В енергетиката не виждаме заложени средства за компенсиране на потребителите, поясни Костов. Темата за либерализацията не е лесна, но този процес трябва да се случи плавно, допълни икономистът.

Той посочи, че работодателят вече ще плаща първите два дни от болничните.
NOVA