Кметът на Пазарджик се разгневи на общинския съвет и на ГЕРБ
Кметът на Пазарджик се разгневи на общинския съвет и на ГЕРБ / netinfo

Кметът на Пазарджик Тодор Попов се обяви против работата на Общинския съвет и я определи като „безскрупулна злоупотреба с правомощия за сметка на гражданите на общината”. В обръщение до медиите Тодор Попов твърди, че ”грубо се погазват основни правила в работата на Общинския съвет и на практика кметът се уведомява в последния момент за заседанията на Съвета.

От 4 ноември до този момент в Общинския съвет са внесени 30 проекта за решения, но до този момент, по думите му, общинският съвет е разгледал едва 5 предложения. Без разглеждане са останали важни материали като предложение за изменение на наредбата за таксите, новата Наредба за местни данъци, Наредбата за зелените площи, Наредбата за отпадъците и най-вече материали, които пряко касаят работата и интересите на нашите съграждани.

Според кмета Тодор Попов, причините за това са в създалата се „абсолютно безпринципна коалиция, която работи единствено и само срещу кмета на общината”. Според него представителите на БСП, СДС, ГЕРБ, „Атака“ и т.нар. либерални формации са се обединили в коалиция заради общи интереси.

На края в своето обръщение пазарджишкият кмет пита националното ръководство на партия ГЕРБ, в лицето на неформалния й лидер г-н Бойко Борисов, каква партия е ПП ГЕРБ? Тодор Попов пита и местното ръководство с кого работи ГЕРБ в Пазарджик - с легитимно избрания кмет или с БСП?

ГЕРБ е партия с център дясно и не може да бъде марионетка на кмета, каза за Дарик радио председателят на общинския съвет в Пазарджик Иван Иванов. Според него няма причина за скандал между кмета и Общинския съвет и всичко, което съветът прави е в интерес на гражданите на общината.

Няма да позволим на кмета преди сесия да ни събира и да ни казва кой с какво да се занимава, каза още председателят на общинския съвет. Иван Иванов смята, че в този си вид пазарджишкият общински съвет е спрял кмета да се разпорежда с общинските дружества и може би с това е предизвикал гнева му.

За разглеждането на важните предложения е необходимо време и в момента 22 материала са пуснати за обсъждане от комисиите в общинския съвет, твърди Иванов. Приети са само 3, за 2 от които Тодор Попов е бил против.