/ БГНЕС
Да останем по домовете си и да оставим компетентните органи да се борят с кризата, настоя Иван Кадев
Кметът на Банско Иван Кадев призова своите съграждани да бъдат отговорни и да спазват правилата за ограничаването коронавируса. В същото време той алармира, че продължава да има хора, които се събират на групи, не спазват санитарно-хигиенните правила и поставят под голяма опасност здравето и живота на хиляди жители на община Банско.

Случаите на коронавирус у нас са вече 81

Обръщението на кмета, публикувано на сайта на общината, идва след като по-рано главният прокурор Иван Гешев призова Банско да бъде поставено под карантина. Ген. Мутафчийски пък съобщи на редовния брифинг, че три случая на коронавирус със сигурност имат генерична връзка с Банско. Става дума за служител, работещ на лифта, хазаина на англичаните, които са под карантина, и ски учител. 

Иван Гешев: Банско да бъде поставено незабавно под карантина

"Скъпи съграждани! Борбата с коронавируса навлиза в решаваща фаза. Предстоят ни дни на особено напрежение. Часове, в които трябва да сме отговорни, спокойни и загрижени за общото благо.

Въпреки ежедневните усилия на Кризисния щаб, на МВР и здравните органи, на територията на цялата община продължават случаите на погазване на ясните разпоредби на извънредното положение.

Продължава да има хора, наши съграждани, които се събират на групи, не спазват санитарно-хигиенните правила и поставят под голяма опасност здравето и живота на хиляди жители на община Банско. Това е престъпна безотговорност! Това е погазване на здравия разум!", настоява в своето обръщение кметът на Банско.

Ангелкова: Спират организираните екскурзии, безотговорно е да се пътува в тази ситуация

"Нека всеки от нас свърши своята част от задълженията. Да останем по домовете си и да оставим компетентните органи да се борят с кризата!", призовава още кметът Иван Кадев.

Междувременно Кризисният щаб на община Банско продължава дейността по обгрижване на хора в неравностойно положение и самотно живеещи. Досега на над 60 от тях е помогнато с продукти, пазар, храни, лекарства.