Китов: Ще сезирам Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК
Китов: Ще сезирам Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК / netinfo

Председателят на парламентаранaта комисия по здравеопазване доц. Борислав Китов ще сезира Конституционния съд за отмяна на текст от Закона за бюджета на Националната здрава каса. Според доцент Китов в закона е записано, че преговорите за Национален рамков договор трябва да са приключили до 22-ри декември миналата година, седмица преди обнародването на закона, което е невъзможно.

Първоначално депутатите приеха на второ четене предложението на Китов и Щерев преговорите между Здравната каса и Лекарския съюз да не приключват, докато не се приеме Рамковият договор, като дотогава продължи да е в сила миналогодишният.

Заседанието бе прекратено и скоро след това бюджетната комисия вкара в закона датата 22-ри декември като краен срок, припомни председателят на парламентарната здравна комисия. Той и заместникът му Атанас Щерев са убедени, че от депутатите от опозицията ще се съберат необходимите 48 подписа, за да се атакува текстът пред Конституционния съд.

Ако оттам уважат жалбата, следва преговорите за НРД да продължат и Здравната каса да бъде принудена да се върне към тях, прогнозира Борислав Китов. По думите му при сегашната ситуация, ако парите по дадена клинична пътека се окажат недостатъчни, ще се наложи актуализация на бюджета, с което парламентът не би се захванал в началото на годината.