Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БГНЕС
Поводът за проектопредложенията е казусът с австралиеца Полфрийман, освободен предсрочно през миналата седмица
"Готов съм с конкретни предложения за изменения в закона по отношение на условното предсрочно освобождаване на лишени от свобода", това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което той председателства, пише "Правен свят".

Кирилов посочи, че идеите му са във връзка с въвеждането на касационен контрол върху актовете на въззивния съд относно освобождаването на затворници. Предложенията на правосъдния министър в момента са подложени на обсъждане сред юристи. Кирилов уточни още, че финалният вариант на промените ще бъде готов най-рано в началото на другата седмица, като се очаква те да бъдат внесени в Народното събрание от негови колеги от ГЕРБ.

Полфрийман остава в дома за настаняване в Бусманци, разпределят публично делото

Нуждата от промени в закона във връзка с процедурата по предсрочно освобождаване на лишени от свобода възникна след скандала с освобождаването от затвора на убиеца Джок Полфрийман. Тричленен състав на Софийски апелативен съд, с председател ръководителят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, освободи австралиеца над 6 години и половина по-рано.

Данаил Кирилов: Дори и с опорочен съдебен акт, държавата не може да спре Полфрийман

Освен факта, че мотивите на състава предизвикаха вълна от възмущение сред обществото и правните среди, формата на акта, подписан от Калпакчиев и колегите му, беше "определение", вместо изискуемото по закон "решение". Това процесуално нарушение бе и един от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото по предсрочното освобождаване на Полфрийман и спиране на изпълнението му. Към момента искането на Цацаров, което той направи по молба на близките на убития студент Андрей Монов, се намира във Върховния касационен съд.