Кемал Еюп: Очакваме жалба от онкоболните
Кемал Еюп: Очакваме жалба от онкоболните / netinfo

До момента в Комисията за защита от дискриминация няма постъпила жалба от организации, които защитават правата на онкоболните жени във връзка с възрастовото ограничение за безплатното осигуряване на лекарството Золадекс. Това съобщи за Дарик радио председателят на комисията Кемал Еюп.

Имаме податки, че неправителствена организация ще сезира комисията, а иначе тя може да се самосезира сама, защото въпросът е обществено значим и има потърпевши, добави той.

По думите му, ако комисията се сезира или е сезирана, ще се направи необходимото проучване, за да се установи и вземе експертно становище дали лекарството предполага такова ограничение или чиновническо-бюрократичното отношение довежда до неравно третиране на онкоболните.

Кемал Еюп съобщи още, че тепърва комисията ще реши дали ще се самосезира по същество във връзка с огласяването на имената на хора с данни за сътрудничество на бившата Държавна сигурност.

Един от членовете на комисията – Анели Чобанова, внесе доклад с искане да се провери дали с действията си вътрешния министър Румен Петков е породил дискриминация като е изнесъл само определени имена. Тепърва трябва да проверим дали при огласяването на отделни имена става въпрос за селективен подход или за отговор на поискана от граждани и журналисти конкретна информация, обясни Кемал Еюп.