Казусът с лифтовете на Витоша цели промени в Закона за горите?
Казусът с лифтовете на Витоша цели промени в Закона за горите? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Казусът с лифтовете на Витоша цели промени в Закона за горите и държавна помощ за ски инвеститорите, смятат еколози. Идеята е в държавните гори на Природен парк „Витоша”, но и навсякъде другаде, да се допусне строителството на ски лифтове и влекове, като изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори „на хартия”. За това предупреждават природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България”.

Според тях това ще позволи по-лесно застрояване на защитените природни територии и ще спести на инвеститорите милиони левове от административни процедури, които сега ограничават безразборното унищожаване на българската гора.

Подобна възможност, заложена първоначално в проектозакона за горите, отпадна. Ангажимент срещу нея тогава поеха както министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, така и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, припомнят от коалицията. Отмяната на този ангажимент, без да има каквато и да е било необходимост затова, ще бъде голяма крачка назад от страна на управляващите и ще породи съмнения за защита на частни интереси за сметка на обществените, казват от „За да остане природа в България”.

Природозащитниците настояват да стане публичен приватизационния договор, с който Столична община продаде лифтовете на фирмата „Витоша ски” през 2008 г. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, уточняват природозащитниците.