През 2021 година в ГДБОП е получен сигнал за търговия с влияние, подаден срещу Петър Петров по прякор Пепи Еврото. "През ноември 2021 година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд. В него са посочени данни, касащи обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта Гард".Бих определил сигнала като многопластов, с различни сюжети в него. Един от тях е историята около Илия Златанов, собственикът на "Изамет", който е осъществил контакт с Петър Петров. Според Златанов Петров е бил добре запознат с обстоятелствата около делото срещу него и срещу немалък хонорар му е обещано да си възвърне собствеността върху отнети имоти". Това заяви пред NOVA директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

По думите му при проверката е установено, че има замесени магистрати. "Може би пак са споменати 3-4-5 човека, които са в съдебната система и са в много добри отношения с Петър Петров. Те са на различни нива, като се започне от Районна прокуратура през Градска, дори към спецпрокуратурата, която към онзи момент още съществува", подчерта шефът на ГДБОП.

Той обясни, че "публично известни са станали някои снимки за посещението на г-н Сарафов в така наречения клуб за магистрати".

"Считам, че този клуб е посещан от много хора. В самия сигнал не се посочва той да е бил редовен посетител, но в последните материали, които бяха излъчени, има твърдения, че той го е посещавал редовно. Това мисля, че е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура", заяви Серафимов.

"В нашата проверка се стига до "клуба на осемте джуджета". Именно там са проведени срещите. Там господин Златанов е бил заведен от негови познати, за да се срещне с Петьо Петров. Той е бил посредникът. Нямам данни с кой друг се е срещнал, но самия Златанов е казал, че там е виждал различни хора, които чакат едва ли не на опашка, за да им бъде помогнато за различни проблеми. В хода на тази проверка самият Петров също е бил призован и се е явил като свидетел и е дал сведения", категоричен е шефът на ГДБОП.

Материалите по проверката са изпратени във ВКП през януари 2020 година. "След това нямаме информация какво е станало по-нататък. След като са събрани нашите материали, имайте предвид, че беше събран огромен обем от материали. Става дума за търговия с влияние на Петър Петров, касае се за измами, които са съществували около групата около Петров. Информацията представлява повече от 100 листа справка", обясни Серафимов.

"Нямаме обратна връзка по случая през това време. Като цяло самата прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашия сигнал. В случая това не е направено. Има случаи, в които движението на сигналите се проследява лесно. Но има и други, в които прокурорът вероятно може да е забравил", посочи той.

Според шефа на ГДБОП няма информация "лицето Петър Петров- Еврото да не е жив".

"Това, което знаем е, че се предполага, че е жив. Предполага се, че е напуснал територията на страната. Знае се, че не е напуснал страната по легалния начин. Най-вероятно това е станало с фалшиви документи или през зелена граница. Предполагаме, че е в съседна държава, на Балканите. Към момента лицето се издирва", посочи Серафимов.

По-късно от МВР изпратиха официална позиция за интервюто с директора на ГДБОП и казаното от него.

„В доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на и.ф. главен комисар Борислав Сарафов. Името е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите. Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях", съобщават от министерството.
nova.bg