/ БТА
Невена Зартова, бивш ръководител на Софийската районна прокуратура отрича твърдението, че познава и е осъществявала "чадър" над Мартин Божанов. Тя заяви това по време на изслушване във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Нотариуса.

Зартова обаче не скри, че познава неговия адвокат Велимир Атанасов, с когото са били в приятелски отношения. Но отрече да се познава с издирвания Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

Тя добави, че колегата ѝ Константин Сулев, който е работил по делото срещу Еврото и го е обявил за издирване, в момента сам е обвиняем, като посочи, че делото е прекратено, след като е отишло в Софийската градска прокуратура.

Нови зловещи заплахи към съдия Цариградска: Ще бетонираме децата и мъжа ти и ще свършат в язовира

От изслушването на Зартова стана известно, че в показанията по това дело са се съдържали данни за извършени престъпление от висшестоящи прокурори. Тя определи случая като една от най-големите корупционни схеми в системата.

Прокурор Невена Зартова посочи, че има магистрати, свързани с Петьо Петров. „На мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но отказах, поради което не съм наясно с техните връзки, но такова „семейство“ определено съществуваше“, посочи тя.

Зартова каза, че няма какво да крие. „Ще направя всичко възможно да се разплете тази схема. Готова съм да съдействам с всичко, което знам“, добави още прокурорът, като уточни, че ще даде показания като свидетел, ако прокуратурата реши да разследва.


Бившите заместници на Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, също бяха изслушани в комисията.

Невена Зартова отбеляза, че не разбира защо името ѝ е било замесено в случая на гръцки граждани, които твърдят, че им е оказван натиск от групата около Божанов. „Допускам, че спрямо тях действително е осъществен рекет, изнудване, с или паралелно с участието на Божанов, Атанасов и може би и други адвокати“, добави тя.

Зартова посочи, че не познава двамата гръцки граждани - Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис. Те също участваха в заседанието, за да бъдат изслушани относно публично изнесени факти и обстоятелства за оказван натиск от Мартин Божанов и групата около него.

Във връзка с подадените оставки от заместниците ѝ, които се разграничиха от нейните действия, Невена Зартова посочи, че знае, че те са били принудени.

Четиримата бивши заместници след това отрекоха твърдението, че са били принуждавани. Те посочиха, че заедно с Невена Зартова са обсъждали да си подадат оставките, след това всеки е имал няколко дни да си помисли. Четиримата обясниха, че са изчакали дали техният ръководител ще си подаде оставката, но това не се е случило. Впоследствие те са си подали вкупом оставката. Обяснението им е, че са предприели това действие заради натрупано напрежение в районната прокуратура заради няколко поредни проверки на работата на прокурорите.

Образуваха второ дисциплинарно производство срещу Невена Зартова

По-рано днес в комисията бе изслушана съдия Владислава Цариградска.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име.

В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА