Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?
Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести? / ThinkStock/Getty Images
Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?
85587
Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?
Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?
  • Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?
  • Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?

Надзорният съвет на Здравната каса не е предлагал да се намаляват цените на клинични пътеки, предложението е постъпило от Лекарския съюз. В това са категорични от съвета, който днес окончателно реши тази година да няма служебен рамков договор, а да влезе в сила миналогодишният. Преди ден министърът призна за необосновано намалени цени в здравеопазването, които се превърнаха в една от причините за лекарското недоволство в страната. Москов отказа да посочи кои са хората, предложили по-малкото пари за здраве, но информира, че проблемът е изчистен и цената на нито една клинична пътека няма да бъде намалявана спрямо миналата година. За целта трябва да се подпише нов анекс, според който миналогодишният договор ще бъде в сила и през 2016 г. Ако общопрактикуващите лекари откажат да го подпишат, други ще поемат тяхната дейност, категоричен бе Петър Москов, който днес положи подписа си върху анекса.

Пред Дарик от Лекарския съюз обявиха, че твърдението, според което от организацията са предлагали намаляване на цени на клинични пътеки, не отговаря на истината. "Предлагали сме промени в цените, но в никакъв случай не в посока намаление," коментира председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев.

Министър Москов подписа анекса към рамковия договор от 2015-та

Тази сутрин Надзорният съвет на Здравната каса прие решение, според което тази година ще действа старият рамков договор. Според надзорниците така няма да бъде намалена цената на нито една клинична пътека спрямо миналата година. Разликата е, че са включени допълнителни три пътеки за продължително лечение - след инсулти и след инфаркти, и след операции.

„Отново за първи път колегите млади лекари, специализанти, стават пълноправни партньори на Националната здравноосигурителна каса и ще могат да отчитат дейност наравно с другите колеги специалисти, тоест по клинични пътеки ще получават и те", заяви управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов.

От сдpyжeниeтo нa джипитата: Hopмaтивният xaoc ни пpeвpъщa в aдминиcтpaтopи

Тъй като и в миналогодишния рамков договор имаше лимити в болничните бюджети, Комитов като управител на Касата се разграничи от Надзорния й съвет и обясни, че не е искал ограничения.

„Моята идея беше да няма никакви лимити и никакви обеми. Естествено, че Надзорният съвет няма как да се съгласи. Категорично отказвам да коментирам повече нещо, което го няма. Мога да си имам много идеи, но важното е, че излезе формално в правилата, които ще бъдат приети до една седмица", допълни той.

Намалените цени на клиничните пътеки, които допреди ден бяха заложени в служебния рамков договор, са били предложени от Лекарския съюз, твърди заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет.

"Основно това бяха техни предложения. Тук нито един от стоящите в Надзорния съвет не е предлагал такова нещо. Надали най-доброто е разследване какво е било в миналото, въпросът е, че Надзорният съвет със своето решение възстанови справедливостта", каза Ананиев.

Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги

Министър Москов, пък, заговори за реорганизация на дейността на Здравната каса, за да не се стига отново до ситуации, при които "анонимни" лица договарят намалени цени на клиничните пътеки.

„Това изисква сериозна реорганизация в начина, отчетността и в носенето на отговорност в различните нива на Касата", каза Москов.

Запитан какво ще се случи ако джипитата откажат да подпишат новия анекс, за да влезе в сила старият рамков договор, Москов отсече:

"Ако откажат да подпишат този анекс, тогава има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност".