Министърът на отбраната заяви и че е бил тестван за коронавирус преди 5 дни
След коронавируса трябва така да бъде завъртяно колелото, че парите отново да се върнат в българската икономика. Като свърши извънредното положение, поне месец ще бъде необходимо на фирмите, за да възстановят дейността си. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в NOVA.

"Ако бъдат притиснати от банките - ще фалират", категоричен беше Каракачанов.

„Благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е много по-малко от другите държави. Засега основната цел е да предпазим населението, колкото се може по-малко хора да бъдат заразени, а евентуалните жертви – минимални. Но това ще мине. Отсега е разумно обаче да се мисли за икономическите мерки“, подчерта Каракачанов.

Армията вече е в битката срещу COVID-19, тренира изграждане на полева болница

Вицепремиерът обясни, че от ВМРО имат свои предложения за икономическите мерки за справяне.

„Мерките, които предприе правителството, са добри. Ние предлагаме по-гъвкав подход, включително и ваучери за туристически курорти. Основен бизнес в България е туризмът. В момента, в който падне извънредното положение, вместо да се юрнат в чуждите държави, българите да ползват българските услуги“, коментира той.

Основният ресурс на България е земята, а тя се използва на примитивно ниво, каза още той и допълни, че липсва овощарството, животновъдството, зеленчукопроизводството и от там - преработвателната дейност.

„Няма го зеленчукопроизводстово овощарството, животновъдството, няма я и преработвателната промишленост, която да задържи хората в малките населени места“, коментира той. "Преди години е имало проучвания, че българската земя може да изхранва население от 32 милиона души. Сега може да ни липсват основни варива като боб и леща."

Радев обсъди с Каракачанов мерките за опазване на армията от COVID-19

По думите му благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е по-ограничено, отколкото в други държави в Европа. При най-малкото сътресение нещата се разклащат. Българското земеделие беше оставено на принципа, че "пазарът определя", добави министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов отново коментира в кои случаи армията би се включила в извънредното положение.

„Веднага можем да изпратим 400 човека от армията за охрана на границата и така да освободим ресурс за МВР. За охрана на АЕЦ „Козлодуй“, да проверява документи, да подпомага МВР“, посочи вицепремиерът.

Каракачанов заяви и че е бил тестван за коронавирус. Пробата е била взета преди 5 дни, а резултатът - отрицателен, обясни военният министър.