Гроздан Караджов
Гроздан Караджов / БТА
Ще се направи опит до понеделник проходът отново да е отворен, като движението да се пусне поне в една лента
Основната причина за наводнението на пътя на прохода Петрохан е запушен водосток – това е преминаване на малка река под пътя, но реката през нощта е донесла много камъни, дървета и пясък и съответно е запушен. Запушването прелива, водата е подкопала пътя. Под нас има огромна пещера – каверна, над която пътят практически виси над нея, дърветата са се сринали надолу и де факто става дума за бедствено аварийно положение. Пътят в този си вид е неизползваем. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов при проверка на почистването и укрепването на прохода Петрохан, който е затворен и е с огромни щети след наводненията от събота.

"Ще бъде укрепено самото платно, за да може в образувалата се пропаст да започнем да укрепваме. Какво ще укрепваме, това ще го решат укрепването", заяви той, но на първо място трябва да се спре водата. Ще започне извозване на камъни, дънери и дървета, за да може водата да минава отново под пътя, обясни министърът в оставка.

По-късно днес или утре ще стане ясно и щетите на каква стойност са.

Какви са щетите след наводненията у нас

Амбицията на властите са до понеделник да се премести максимално още едно платно, ще има светлинна сигнализация и реорганизация на пътя, за да може отново да се отвори прохода, поясни Караджов.

Председателят на УС на АПИ поясни, че за момента има финансов ресурс. "В първи момент, в който успеем да спрем водата да минава по през плътното платно, ще започнем да пускаме конфликта. Работим по всички свлачища, дънери и камъни да бъдат отстранени". И поясни, че организацията е обезпечена финансово, юридическа и с ресурси за фирмите.

Свлачище затвори прохода Петрохан (ВИДЕО/СНИМКИ)

Участъкът, който е подкопан и компрометиран, ще бъде отцепен, за да се предотвратят инциденти.