Гроздан Караджов
Гроздан Караджов / БГНЕС
Държавата изцяло е изплатила на пътностроителните фирми половината от дължимите им суми за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, които са в размер на над 650 млн. лева. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Платено е сто процента, въпросът е кога ще бъдат завършени започнатите и недовършените пътни обекти, като всеки ще бъде завършен в различен период, каза министърът. Той изтъкна, че някои от тях ще бъдат завършени през юли, защото те са били на 70 - 80 процента готови. Други, които са били готови на 10 процента, ще бъдат завършени до 30 септември, каквото е решението на НС, а за трети има съмнение дали ще завършат до този период. 

Министърът уточни, че общата дължина на пътищата, по които са започнали ремонти, е около 1200 километра, а обектите общо са 278. Би трябвало голямата част от тях да са започнати и вече да се работи по тях, а където има области с повече обекти – например Бургас, ремонтите (основни или текущи), ще се правят тази и следваща година, каза министърът.

Подписват договорите за проектиране и строителство на тунела под Шипка (СНИМКА)

Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е, че индексацията в строителството трябва да се прилага и към заварените случаи, защото ще се окаже, че тези, които добросъвестно са си свършили договорите, няма да получат индексация, а са работили в инфлационна обстановка, а тези, които не са ги довършили - по случайност или нарочно, ще получат индексация, което не удовлетворява принципа на справедливостта. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия.

Моето мнение е, че трябва да важат и със задна дата, след 30 юни 2021 година, допълни той.

Той допълни, че тази позиция ще бъде отстоявана при предстоящото обсъждане на методиката за индексация в МС, което се очаква да се случи след приемането на промените в Закона за обществените поръчки, с които се регламентира процесът на индексация в строителството.

Караджов: Цялата второкласна пътна мрежа трябва да влезе в обхвата на тола и да е таксувана

Има огромен брой европейски обекти както по общините, така и по централната администрация, при нас - основно ВиК проекти, които няма да се реализират, ако не се приложи индексацията, напомни министърът.

Той изтъкна, че методиката стъпва върху инфлацията на строителните материали, но реално дава възможност за индексация върху целия договор, което означава, че там е включен трудът.

По време на парламентарния блицконтрол в петък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че методиката ще работи за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение в частта, която не е изпълнена. Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в стар период и при стари цени, независимо дали е разплатен или не, а ако отчасти е изпълнен, методиката ще важи само за неизпълнената част, каза министърът Василев и допълни, че не би следвало да има стари плащания, които да имат нужда от индексация.
 
БТА