Увеличихме влиянието си в местната власт, върнахме си Джебел, Гърмен и Исперих успяхме да си върнем, каза лидерът на ДПС
ДПС увеличи влиянието си в местната власт, разшири географията и задачата беше изпълнена, отчете след втория тур лидерът на движението Мустафа Карадайъ. ДПС успя да си върне Джебел, Гърмен и Исперих, спечели за първи път Павел Баня и Ветово, допълни още той и обобщи, че движението е спечелило 47 кметове на общини и 916 общински съветници.

"Решението на Централния съвет е изпълнено, освен че сме спечелили много повече, имаме и неизпълнени задачи", заложи и на самокритика Карадайъ. "Загубихме Сунгурларе, Хитрино, Никола Козлево и Дулово не успяхме да си ги върнем. Имаме още несвършена работа", каза още Карадайъ.

"Политическите реалности в България вече не са същите. В такава среда на агресия и популизъм не могат да се правят демократични избори", направи извода лидерът на ДПС. И призова всички да защитят демокрацията в страната заради упражняван натиск по места с участието и на горски, и на полицаи, на представители на други институции, натиск над бизнесмени. На този вот лъснала тоталната некомпетентност на членовете на СИК, а до вота са били допуснати кандидати, които не отговарят на законовите изисквания, а са били регистрирани. Наблюдавали сме и недопустимо поведение на управляващите в избирателните комисии, които се поставяли над закона, констатира Карадайъ.

"Нашият призив тази вечер е не само към ДПС, а и към всички свободни граждани - да защитим демокрацията в нашата страна. Демокрацията е в риск при такъв модел", апелира лидерът на ДПС.

Карадайъ беше категоричен, че партията му ще участва в срещата при президента по темата пропуски в Изборния кодекс, при това напълно подготвена. ДПС също смята, че изборите "показаха много от дефектите на законовата уредба".