Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / ДПС
България има нужда от „Движението за права и свободи“, каза още той
"Движението за права и свободи" ще се яви самостоятелно на изборите. Това обяви председателя на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на централния съвет. 

"Декларация няма да имаме на днешното заседание на централния съвет. Като централния ни съвет мина по следния дневен ред: Анализ на актуалната политическа информация по региони, защото сме в предизборна ситуация. Основният предмет на централния ни съвет беше точката за приемане на решение за процедурни правила и критерии за номинация на кандидати и съответните решения, свързани с изборите", обяви Карадайъ. 

Ръководителят на Центалния изборен щаб е Мустафа Карадайъ, обяви самият той.  В него влизат още членове на Централното оперативно бюро и на Централния оперативен съвет на младежкото ДПС.

"Най-важното решение е, приема процедурни правила и критерии за предстоящите избори. Имаме един основен критерий, избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и на либерализма", обяви Карадайъ.

Централният съвет на ДПС се събира заради изборите на 2 октомври

"Единствената промяна, която имаме от други избори е датата и сроковете", обяви председателят на ДПС.

"Като политици в България, ние не сме затворени в пространството като част от евроатлантическото семейство: Европейския съюз и НАТО ние имаме партньори и съюзници. Освен това ние имаме съседи и международна и геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. Ние безспорно трябва да се виждаме и имаме партньори, с които се виждаме", отговори Мустафа Карадайъ на журналистически въпрос доколко е била важна срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И добави, че в енергийната криза, в която се намира България, Турция е една от държавите, които играе важна роля за доставките на газ и изобщо на суровини в енергетиката

"Политическото ръководство е много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност и към България в този процес", обяви председателят на ДПС.

"България има нужда от ДПС. България има нужда от "Движението за права и свободи". Ако щете дори и във властта за да има сигурност и стабилност, за да има преодоляване на кризите в България", заяви Карадайъ. 

Относно влиянието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган върху движението, Карадайъ коментира: Велик лидер, огромен принос за мирния преход в България. Философът и стратегът на българския етнически модел, който от 10 години за съжаление не е в политиката. Разбирам, че имаме нужда от силни лидери и непрекъснато и медиите и обществото се връща към г-н Доган, но като гледам колежките тука отсреща и техните години, аз мисля, че те дори нямат преки спомени за г-н Доган. Те са на около 20-25 години. Да са живи и здрави, те сигурно ще имат дълъг опит. Те не помнят г-н Доган като активен политик. Така че г-н Доган е дал своя принос в момента ДПС се управлява от своите колективни органи имаме едни силни структури, издържахме на репресиите на ГЕРБ и на едни случайни минувачи", каза още Карадайъ на брифинга на ДПС.