/ БГНЕС
В 09:00 ч. в зала 224 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, съобщи пресцентърът на висшето училище.
 
Кандидат-студенти са изтеглили вариант 3 на теста и на темата на есето - "Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли", която е от Сенека.

Изтеглена е била и контролната тема - "На света има само две трагедии - едната е да не получиш това, което искаш, а другата - да го получиш", от Оскар Уайлд.

Изпит СУ
БГНЕС

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова е приветствала кандидат-студентите в най-стария български университет и им е пожелала спокойна работа, успешно представяне и сбъдване на мечтата да бъдат студенти в СУ.
 
Доцент Бойко Пенчев е поздравил кандидат-студентите с техния първи ден в Алма матер и е изразил увереността си, че това е само началото на един важен етап от техния живот, в който ще търсят знанието и себе си.

Всичко започва обаче с един обикновен изпит, който няма да бъде нито първият, нито последният. Той е призовал кандидатите да запазят спокойствие и да бъдат концентрирани, за да не съжаляват за допуснати грешки.

Изпит СУ
БГНЕС


С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат специалностите: "Философия", "Философия" (на английски език), "Психология", "Социология", "Публична администрация", "Културология", "Библиотечно-информационни науки", "Публични информационни системи", "Комуникационен мениджмънт", "Педагогика", "Социални дейности", "Неформално образование", "Славянска филология", "Българска филология", "Балканистика", "Румънска филология", "Арменистика и кавказология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Социална педагогика", "Специална педагогика", "Логопедия", "Физическо възпитание и спорт".
 
С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалността "Право" в СУ.
 
С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалността "Европеистика", а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език - в специалността "Регионално развитие и политика".

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ ще започне конкурсният изпит за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура".
 
Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20. Изпитът е под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации - аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.
 
В 12.00 часа е началото и на устният изпит за специалността "Теология". Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.

БГНЕС