Калпакчиев ще настоява за публично извинение от представляващия ВСС
Калпакчиев ще настоява за публично извинение от представляващия ВСС / БГНЕС, архив

Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет обвини в лъжа представляващия кадровия орган на съдебната власт Димитър Узунов в лъжа и го укори, че уронва престижа на съдебната власт.

Димитър Узунов остава представляващ ВСС

Миналата седмица в телевизионен ефир Узунов обвини Калпакчиев, че ще се облагодетелства от европроект за 6 млн. лв., от който ще получи хонорар в размер на 340 хил. лв., без да го е съгласувал с ВСС.

"Аз договор не съм подписвал. ВСС със свое решение е определил кой член - това не съм аз - да движи договора. Аз не движа договор, не съм подписал договор и няма да получа хонорар от 340 000 лева. Това е самата истина, останалото е неистина и изречена лъжа от господин Узунов", каза Калпакчиев пред bTV. Ще настоявам за публично извинение и отново за неговата оставка.

Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов

По думите му лъжите, изречени от представляващия член на ВСС, са в отговор на това, че част от членовете на съвета му поискаха оставката. Поискана е, защото не спазва закона и не осигурява безпристрастно администриране на дейността на ВСС, уточни Калпакчиев.

Членове на ВСС искат възобновяване на проверката по случая "Яневагейт"

„Има мнозинство във ВСС, което проявява зависимости и господин Узунов е част от зависимото мнозинство. Узунов спуска плътна димна завеса над важните въпроси - какво се случва по случая „Яневагейт" например", каза още той.

Почти всичко, изречено от Узунов, бяха неистини или част от истината, потвърди и съдия Соня Найденова от ВСС. Според нея лошото е, че като отзвук в обществото ще остане само фактът, че за пореден път има скандал в съдебната система.

Скандал и искане на оставка и на заседанието на ВСС

В тази ситуация има и други вредни последици - няма да се разбере как работи държавното обвинение, смята съдия Найденова.

И тя призна за разделение във ВСС. „В момента не е важно дали си лоялен към закона, а към определена група", обяви Найденова.