Скандал и искане на оставка и на заседанието на ВСС
Скандал и искане на оставка и на заседанието на ВСС / БГНЕС, архив

Със скандал и искане за оставка, но без да бъде подадена, приключи заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, съобщава БТА.

Тонът между членовете се изостри, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членове на съвета. Целта е те да се срещнат с мисията на европрокурорите у нас. Панов поясни, че с резолюция са определени Галя Георгиева, Румен Боев, Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Васил Петров, Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова.

Скандали в парламента заради Георгиева, искат оставката на кабинета

Последва и въпрос от Лозан Панов кой и по какви критерии е определил тези членове. На свой ред представляващият ВСС Димитър Узунов обясни, че само за един ден е трябвало да бъдат определени тези представители.

Калин Калпакчиев възрази остро и се обърна към Узунов с думите "Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на Вашите правомощия. Не за първи път се действа по този начин". И призова колегите си да преосмислят позицията си за представляващ ВСС, защото "Узунов не се справя с тази роля". Калпакчиев призова той да бъде сменен.

Напълно изненадана беше и Юлияна Колева. Според нея по такъв въпрос се свиква извънредно заседание. По думите й критериите на Димитър Узунов не съвпадали с голяма част от критериите на други членове. Скандалът продължи с напускане на залата на част от членовете на съвета и така поради липса на кворум заседанието беше закрито.