Скандали в парламента заради Кристалина Георгиева, искат оставката на кабинета
Скандали в парламента заради Кристалина Георгиева, искат оставката на кабинета / БГНЕС
Георги Първанов
90279
Георги Първанов
Мустафа Карадайъ
Цветан Цветанов
Корнелия Нинова
Скандали в НС заради Георгиева, искат оставката на кабинета (ОБЗОР)
Георги Първанов
Мустафа Карадайъ
Цветан Цветанов
Корнелия Нинова
Скандали в НС заради Георгиева, искат оставката на кабинета (ОБЗОР)
  • Георги Първанов
  • Мустафа Карадайъ
  • Цветан Цветанов
  • Корнелия Нинова
  • Скандали в НС заради Георгиева, искат оставката на кабинета (ОБЗОР)
  • Георги Първанов
  • Мустафа Карадайъ
  • Цветан Цветанов
  • Корнелия Нинова
  • Скандали в НС заради Георгиева, искат оставката на кабинета (ОБЗОР)

Сагата с българската кандидатура за нов генерален секретар на ООН и провалът на издигната в последния момент Кристалина Георгиева стана повод за искане на оставка на кабинета и обвинения, че правителството действа против интересите на страната. След като Ирина Бокова се класира втора, а Георгиева остана осма, не закъсняха и политическите оценки.

Представянето на подкрепената от кабинета Кристалина Георгиева е унизително и обидно за страната, тя трябва да бъде оттеглена от Европейската комисия, а към кабинета трябва да бъде внесен вот на недоверие за цялостен принос.

Бокова се изкачи четвърта в гласуването за ООН, Георгиева остана осма

Оценката на лидера на АБВ Георги Първанов беше безкомпромисна:

"Правителството на България не само изложи българската дипломация, на практика то провали и шансовете на групата на Източна Европа да има свой генерален секретар. Представянето на Кристалина Георгиева е унизително, то е обидно за България, българската държава и нация", коментира Първанов.

"Много бих искал да чуя официалната оценка на министър-председателя. Дочувам, че госпожа Цачева е споделила са направили всичко. Да, направиха всичко възможно, за да провалят Ирина Бокова. Има една приказка - я че си запалим къщата, та да изгори плевнята на комшията", допълни той.

По думите му цялата работа е била сведена до това - как да се провали Ирина Бокова и според него това е "излагация, която няма равна на себе си в годините на съвременното българско развитие и Третата българска държава".

Първанов: Представянето на Кристалина Георгиева е унизително и обидно за България

Очаквано критиките продължиха и от страна на БСП, които обвиниха правителството, че са продали националния интерес. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска оставки:

"Искаме оставката на Бойко Борисов и на българското правителство, както и оттеглянето на Кристалина Георгиева от Европейската комисия. Тя не може да представлява повече България там. Няма морала и достойнството да го прави. Цялата външна политика на България се прави извън България. Правителството на Бойко Борисов не е суверенно. То изпълнява чужди задачи. Затова темата за вот на недоверие по тема външна политика става все по-актуална", посочи Нинова.

За оставка заговориха и от ДПС:

"Ние се изложихме пред чужденците и света. От тази гледна точка въпросът "Кой?" доведе това задкулисие в този процес. Правителството трябва да даде този отговор. В отговора на въпроса "Кой?" стои още един въпрос - как се носи тази отговорност? Тези, които твърдят, че са отговорни пред нацията, според нас има един ход, чрез който може да се носи тази отговорност, а именно, без да се крият зад отделни персони, както се взе колективно решението, така колективно да си подаде оставка и кабинетът", заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Цветанов: Носим вина, че не се консолидирахме около единна номинация за генерален секретар

Цветан Цветанов се опита да защити решението на правителството и неблагоприятния развой на събития. Той призова за разум и да се даде заслуженото за качествата на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

"И едната, и другата заемат важни позиции. Нека да им пожелаем успех. Нека да знаем, че взимането на това решение е геополитика. Взимането на това решение е между Великите сили и от тази гледна точка България просто искаше да се възползва от това, което беше направено като анонс преди година, че бъдещият генерален секретар ще бъде от Източна Европа и жена", допълни той.

"Гардиън": Бързият край на надпреварата беше особен удар за Кристалина Георгиева

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за МВР, като запази социалните привилегии на служителите на реда.

Повече за тях вижте тук