Димитър Узунов остава представляващ ВСС
Димитър Узунов остава представляващ ВСС / БГНЕС, архив
Димитър Узунов остава представляващ ВСС
90634
Димитър Узунов остава представляващ ВСС
Димитър Узунов остава представляващ ВСС
  • Димитър Узунов остава представляващ ВСС
  • Димитър Узунов остава представляващ ВСС

След изострен и противоречив дебат мнозинството във Висшия съдебен съвет запази на поста му Димитър Узунов. С 15 срещу 8 гласа искането за неговата оставка беше отхвърлено. До гласуването се стигна след като представляващият съвета еднолично определи кои членове на ВСС ще участват в срещите с европрокурорите, дошли за да правят анализ на прокуратурата у нас.

Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов

След несъгласуваното решението кой от членовете на ВСС да участва в срещите с европрокурорите, призив за оставка на Димитър Узунов дойде първо от Калин Калпакчиев, а впоследствие бе подкрепено и от председателя на ВКС Лозан Панов.

Посещението на магистрати е с цел анализ и оценка на работата на прокуратурата. Критиката към Узунов беше заради това, че еднолично определи да изпрати на срещата единствено представители на мнозинството във ВСС, част от което е и самият главен прокурор Сотир Цацаров.

Очаквано, по време на дебата днес, обвинител номер 1 подкрепи представляващия ВСС с аргумента, че решението му е взето в напрегната ситуация и кратки срокове. Такова мнение изрази и председателят на ВАС Георги Колев:

"Ще се справи с тези задачи, а съветът е разделен, то се вижда".

Сред вносителите на предложението за оставка на Узунов беше и бившият представляващ ВСС Соня Найденова, която заяви, че най-важната роля за лицето на кадровия орган е да защитава независимостта на съдебната власт:

"Най-важното в случая е, че представляващият не е имал никакво право да определя участниците както от пленума на ВСС, така и от било от съдийска, било от прокурорска колегия - нещо, което той е направил без ясни критерии".

Самият Димитър Узунов още миналата седмица заяви, че застава зад действията си и няма да подаде оставка въпреки критиките към работата му. Днес соченият за „човекът" на премиера във ВСС се оплака от нож в гърба, забит по думите му „дълбоко и болезнено" от шефа на ВКС Лозан Панов.