Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов
Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов / БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов призова представляващия ВСС Димитър Узунов да преосмисли дали да остане на поста. Панов се обърна към колегите си с призив: ако Узунов сам не се оттегли, да бъде гласувана такава точка в дневния ред на ВСС на 13 октомври.

Поводът е начинът, по който представляващият ВСС Димитър Узунов е определил еднолично кой да се срещне с европрокурорите у нас, каза Лозан Панов по време на заседанието на ВСС.

Според Лозан Панов действията на Узунов не са случайност. Той направи паралел с фалита на КТБ и последното интервю на Цветан Василев. Казаното от банкера, според Панов, са проверими факти, по които няма реакция от страна на прокуратурата. Не разбираме и какво става с проверката по случая "Яневагейт", продължи Панов.
Дори това, което казва Цветан Василев да не е истина, то трябва да бъде проверено, каза Панов.

Скандал и искане на оставка и на заседанието на ВСС

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви на свой ред, че ще подкрепи такова извънредно гласуване като процедура.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев припомни, че още от миналата седмица настоява за сменянето на Узунов и ще предложи това на следващото заседание на пленума на ВСС.
Да няма предизборна кампания в залата на ВСС, призова Ясен Тодоров, като се обърна към Лозан Панов.

Малко по-късно Панов заяви пред медиите, че настоява отново за отварянето на случая "Яневагейт". В същото време главния прокурор поиска поименна проверка на кворума на ВСС.

Призован от други членове на ВСС все пак да вземе отношение, Димитър Узунов отговори, че днес "не се намираме в такава процедура".

Заседанието на ВСС продължи с дискусия дали членове на съвета да дават интервюта в медии, чийто собственици са обвиняеми или подсъдими. Предложението беше на главния прокурор.

Не е работа на главния прокурор да определя свободното изразяване на мнение, каза Калин Калпакчиев. Именно заради негово интервю Цацаров е вносител на извънредна точка.

Не може главният прокурор да се изразява като главен цензор. Може би главният прокурор живее в "антиутопична държава Прокуратурия", продължи Калпакчиев.
Ако днес гласуваме къде да говорим, утре ще гласуваме и какво да четем, каза на свой ред колегата му Камен Иванов.

Поведението на една група колеги в Съвета има определена политическа окраска и следва една политическа линия, посочи Цацаров.

През февруари или март прокуратурата ще е готова с обвинителен акт по казуса с КТБ, който ще внесе в съда. Готова е международна експертиза.

Колкото до случая със записите, в които се чуват гласовете на Владимира Янева и Румяна Ченалова, Сотир Цацаров го определи като безсмислици с врачки. Всички твърдения за маркери от СРС-та на тези записи са несъстоятелни, посочи главният прокурор, и припомни, че те не са предмет на СРС.

Наближава и времето, когато Румяна Ченалова ще стане подсъдима, каза още Сотир Цацаров. Да извадим политиката от тази зала, призова той. След всичко това Цацаров оттегли предложението си.

Източник: БТА