Калина Илиева няма нужда от моето покровителство, оправда се Маргарита Попова
Калина Илиева няма нужда от моето покровителство, оправда се Маргарита Попова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепрезидентът Маргарита Попова отрече да е покровителствала Калина Илиева. Такива констатации се чуха в изнесените преди дни аудиозаписи на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.

„Цялата тази история, която се случва, няма как да се коментира, защото не се знае всъщност това какво е. Подслушване ли е, не е ли, какво е това? Или са поредните предизборни скандали? Омерзена съм. Просто бих призовала да престанат да обезобразяват държавата. От всички позиции, от всички посоки. Просто е отвратително”, категорично каза вицепрезидентът.

Маргарита Попова каза още, че действително е работила с Илиева, когато e била в звеното за разследване на престъпления срещу европейските фондове, но след като е станала министър не се е срещала с нея, съобщи БНТ.

Вицепрезидентът изтъкна още, че е омерзена от това, което се случва в последните дни и не може да го коментира, защото не се знае какво е - подслушване или са поредните предизборни скандали.

„Какво значи покровителствала? Аз не знам защо слушате такива коментари, на които десетилетия наред се наслушахме. Калина Илиева работи с мен, когато бях в звеното за разследване на престъпления срещу европейските фондове. Тя беше определена от Министерството на земеделието като човек, който да работи с това звено, след това продължи да работи със звеното, когато аз станах министър на правосъдието”, обясни Попова в отговор на въпрос дали е покровителствала Калина Илиева.

„Чух, че някой приказвал, че съм се срещала с нея. Първо никой не може да ми каже с кой, кога да се срещам, хората дори когато бъдат осъдени, не са прокажени, но наистина аз с това дете не съм се виждала, не съм се срещала, нито по време на делото, нито след като е била осъдена и не знам какво значение всъщност има това. Аз съм много разочарована от това, че съм работила с човек, който всъщност ни е заблудил и е работил с нас, след като не е казал, че е извършил такова нещо, но съм още по-разочарована от това, че хора на много високи позиции в държавата в момента са го знаели това нещо много отдавна и не са предупредили, когато тя беше назначена за управител на фонда”, коментира още вицепрезидентът.

На въпрос кого има предвид, Маргарита Попова заяви: „Има хора, които са го знаели. Тя е била в чужбина и те са работели с нея”.

„Калина Илиева няма никаква нужда от моето покровителство, тя има достатъчно добро семейство, хора известни, близки на властта, така че от моето покровителство няма нужда. Аз имам много висок авторитет в страната и в държавата, и много внимавам къде, на кого да си давам покровителството. Не покровителствам никого, не протежирам никого и много внимавам с връзките и с контактите, защото съм си градила авторитета много дълго време, за да го пропилявам на вятъра така, както много хора правят впрочем”, заяви още Попова.

Звукови записи, за които се твърди, че са от разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, бяха изпратени на електронните пощи на няколко медии в петък. Подателят на файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване.

От целия разговор става ясно, че той е бил записан на 15 април в къщата на Бойко Борисов в Банкя. Диалогът е пълен с вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти. Основна тема на разговор са делата, които прокуратурата води срещу Мирослав Найденов. В един момент Кокинов си тръгва от срещата, а Борисов и Найденов остават да обсъждат делата срещу бившия земеделски министър. Тогава домакинът вкарва в разговора ново действащо лице, което нарича просто „Марга”. Това породи в публичното пространство коментари, че става въпрос за вицепрезидентът Маргарита Попова, която в началото на управлението на ГЕРБ заемаше поста на министър на правосъдието.

„С Марга как си”, пита Борисов. „Как съм, тя е много близка с тая… Калинка. Вие си спомняте, че на практика Марга препоръча Калинка като я срещна с този от ОЛАФ. Не знам. Ние като колеги сме… нормални колегиални отношения, но това възможно ли е да е поръчка на Плевнелиев, знам ли аз”, заявява Найденов.

В отговор Борисов казва: „Плевнелиев теб искаше да те остави министър включително”. „Но Марга е много близка с Калина. Тя даже след като я осъдиха за дипломата, че няма диплома, Марга беше правила среща с нея”, продължава Найденов.