Калин Георгиев остава, МВР ще се учи на обноски по време на операции
Калин Георгиев остава, МВР ще се учи на обноски по време на операции / БГНЕС
МВР ще се учи на етика и обноски по време на операции
49505
МВР ще се учи на етика и обноски по време на операции
  • МВР ще се учи на етика и обноски по време на операции

След като главният секретар на МВР изрази желание да напусне поста си, премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността това да се случи. От своя страна Калин Георгиев заяви, че министър-председателят е напълно прав в критиките си към грешките на полицията и допълни, че служителите на МВР ще се учат на етика, обноски и тактика. Последните две операции, проведени от Министерството на вътрешните работи, са били под всякаква критика, обясни Калин Георгиев.

Отговорност към грешките на полицията пое и началникът на СДВР Валери Йорданов като заяви, че е уверил и премиера, и главния секретар, че ще бъдат взети всички мерки при провеждането на бъдещи операции.

След среща между главния секретар на МВР Калин Георгиев, началника на столичната полиция Валери Йорданов и премиера Бойко Борисов стана ясно, че Калин Георгиев не е депозирал оставката си.

„При мен няма депозирана оставка, не сме и говорили за оставка с Калин Георгиев", заяви премиерът.

След срещата Борисов коментира грешките на полицията при провеждането

Калин Георгиев остава, МВР ще се учи на обноски по време на операции
netinfo
на последните операции, като визира случая със самоубийството на Стойчо Стоев- Чочо, заподозрян за убийството на Мирослава, който се самоуби пред служители на ГДБОП.

„В Перник се разминахме с подобен на Белите брези инцидент. Ако въпросният мъж беше застрелял полицаите, тогава оставките нямаше да свършат работа", добави Борисов.

Друга недопустима грешка, която премиерът отбеляза, бе случаят със задържането на семейство Начкови от Мировяне: „Недопустимо е да се изпратят хора с маски. Правят задържане без да има опасен въоръжен противник, разследван преди това, да се знае, че точно такава сила трябва да се приложи и така внимателно да се подходи.

От своя страна главният секретар Калин Георгиев призна грешките, които са допуснати от МВР: „Премиерът е абсолютно прав. Безспорно последните две операции, които проведе МВР, бяха под всякаква критика. Признаваме, че сме допуснали доста грешки. Ако трябва, ще се учим изключително и на етика, и на обноски, и на тактика, и на всичките необходими за полицейската дейност активности, които трябва да можем да правим. Явно забравяме някои неща".

Георгиев заяви, че веднага след срещата с Борисов, ще бъде свикано национално съвещание на МВР, на което да бъдат обсъдени и взети мерки за недопускане на случаи, при които има основание да се говори за полицейско насилие.